Als de naderende haaienvin in Jaws, zo onheilspellend valt de brief van de Belastingdienst op de mat in deze driedelige dramaserie over het toeslagenschandaal. Erg knap, hoe regisseur Joram Lürsen (Bankier van het verzet) en scenaristenduo Alma Popeyus en Hein Schütz (De enclave) zo’n complexe geschiedenis weten terug te brengen tot een behapbaar verhaal, over een gewoon gezin dat zo diep in de schulden raakt dat het uit elkaar valt. Daarnaast ontmoeten we een bezwaarde ambtenaar, een strijdbare advocaat en een stel vasthoudende journalisten. Het drama voelt soms een tikje bedacht, maar als geheel is dit een heldere, genuanceerde en meeslepende reconstructie.
Kijk op filmfestival.nl voor meer info en tickets
VPRO Cinema tipt een aantal series, films en documentaires die dit jaar te zien op de 44ste editie van het Nederlands Film Festival.
Serie: De toeslagenaffaire (Joram Lürsen)
Serie: Zina 2 (Fadua El Akchaoui)
De komische dramaserie Zina gaat over de lotgevallen van vijf vriendinnen met een Marokkaans-Nederlandse achtergrond, die worstelen met allerlei typische millennialproblemen. De een is moeder en ondernemer, een ander is influencer, een derde is trans vrouw. Dat levert genoeg strubbelingen op, maar uiteindelijk is hun zusterlijke band altijd sterker. De serie is in hoog tempo en heldere kleuren gefilmd en tweede seizoen staat opnieuw garant voor een stortvloed aan soap-achtige ontwikkelingen: van ongeplande zwangerschap tot gevaarlijke mannen en familiegeheimen. De bijrollen acteren soms wat houterig, maar de hoofdpersonen, aangevoerd door Amal (Soumaya Ahouaoui), zijn om te smullen.
Film: Paradijs (Bobbie Koek)
Speelfilmdebuut van regisseur/scenarist Bobbie Koek, die als actrice onder meer te zien was in tv-serie Kinderen geen bezwaar en in 2015 afstudeerde aan de Filmacademie. Paradijs draait om de 16-jarige Noah (ijzersterke rol van nieuwkomer Zeb Claessen), die op een dag zijn pasgeboren zoon Ziggy op de stoep van zijn ouderlijk huis vindt. Zijn ex Marije blijkt spoorloos verdwenen. Uit woede over het ‘onrecht’ dat hem is aangedaan gaat hij per scooter op zoek naar Marije, met Ziggy in de draagzak. Geslaagde roadmovie die verrassend luchtig van toon is, ondanks de thematiek, met personages die niet per goed of slecht zijn, maar vooral onhandig en onzeker. Slotfilm van het festival.
Kijk op filmfestival.nl voor meer info en tickets
Film: Trip-tych (Kevin Boitelle)
In dit trippy, absurdistische drieluik van Kevin Boitelle - maker van reclamefilms, muziekvideo’s en de online komedieserie LIT&WOKE - volgen we het creatieve proces van een actrice, een theatergroep en een filmregisseur, die zich een weg proberen te banen door het Nederlandse medialandschap. Een van hot naar her springende komische satire, die humor afwisselt met horror en bewust lelijk vormgegeven animaties. Daar moet je van houden, en lang niet alles werkt, maar wie zich over kan geven aan deze dollemansrit wacht een zowel geestige als bijtende kritiek op onze creatieve sector. Met een stel gevatte grappen - over de Nederlandse obsessie met oorlogsfilms bijvoorbeeld - en verrassende bijrollen.
Kijk op filmfestival.nl voor meer info en tickets
Docu: In Between These Mountains (Olivier S. Garcia)
De ‘mountains’ uit de titel zijn niet alleen de bergen in het Amerikaanse natuurpark Yosemite, waar regisseur Garcia met zijn vader en halfbroer doorheen liep, het zijn ook zijn vader en halfbroer zelf, in wier schaduwen Garcia voor zijn gevoel altijd geleefd heeft. Wat begon als een familiedocument waarin Garcia (Gewoon boef, Een gat in mijn hart) gesprekken met zijn twintig jaar oudere halfbroer Erik vastlegde, werd uiteindelijk een film over vaderschap, mannelijkheid en acceptatie. Soms een beetje rommelig en moeilijk te volgen, maar altijd rauw en krachtig, en onder de streep een indrukwekkende film.
Kijk op filmfestival.nl voor meer info en tickets
Docu: Kind van de Tijd (Huibert van Wijk)
Het verhaal van de adoptie van Tim is er een zoals we dat inmiddels maar al te goed kennen. Een idealistisch echtpaar in de jaren zeventig, een schimmig adoptiedossier (in dit geval in Indonesië), hevige gedragsproblemen in de puberteit en een kind dat zich, ook als het eenmaal volwassen is, uiteindelijk nooit ergens thuis voelt. Kind van de tijd is geregisseerd door Tims broer Huibert, die een biologisch kind is van Tims adoptievader en diens tweede vrouw. Hij komt heel dichtbij zowel zijn woedende broer Tim als hun worstelende vader Lex. Met als resultaat een buitengewoon intieme en confronterende documentaire.
Docu: Misslukt (Roy Dames)
Model en presentatrice Stephanie Tency laat in de boeiende documentaire Misslukt met een bewonderenswaardig gebrek aan gêne de minder mooie kanten van cosmetische behandelingen zien, zoals het bloederige korset dat haar lijf omsluit na een liposuctie. Regisseur Roy Dames volgt dit eerlijke personage in haar zoektocht naar wie ze is zonder al die ingrepen. Kan ze van zichzelf houden als ze rimpels en hangende mondhoeken heeft? En durft ze haar borstimplantaten weg te laten halen?
Extra tip: Songs for a Passerby (Celine Daemen)
Naast het film- en serieaanbod heeft het NFF ook een programma met allerhande digitale cultuurproducties, onder de naam Storyspace. Een van de producties die we graag uitlichten is de VR-opera Songs for a Passerby, die in 2023 de Venice Immersive Grand Prize won op het Filmfestival van Venetië.
In deze virtual reality-ervaring wandel je door een droomlandschap, onder begeleiding van een prachtige soundtrack, langs onder meer een stervend paard en prevelende voorbijgangers in de metro. Onderweg kom je jezelf meermaals tegen, wat je doet afvragen of jij als kijker de genoemde voorbijganger bent of toch onderdeel van het geheel. De setting is soms intiem, dan weer heel bevreemdend, maar de melancholie is constant voelbaar. Een bijzondere en introspectieve sensorische ervaring, voor wie zich eraan durft over te geven.
Meer NFF 2024
veel gelezen
-
- Netflix-tips: Ready or Not en Spoiler Alert
- Dune: Prophecy is visueel spectaculair, maar zal vermoedelijk vooral de fans aanspreken
- De vijftig beste films op Netflix
- Recensies: Gladiator II, Tegendraads & A Different Man
- The Sketch Artist: Canadees politiedrama over een bijzondere compositietekenaar