In 2022 kocht de Britse kunstenaar Sam Cox (1994) een landhuis in Kent. Hij haalde het interieur eruit en liet zowel de binnenkant als de buitenkant van het huis volledig wit schilderen. Vervolgens pakte hij een zwarte stift, en bedekte elk oppervlak met drukke, willekeurige figuren en composities in dikke lijnen. Nadat Mr Doodle (Cox’ artiestennaam die hij kreeg toen hij in een compleet volgetekende outfit op de kunstacademie verscheen) 401 bussen zwarte spuitverf, 286 flessen zwarte inkt en 2296 inktpatronen op het huis had losgelaten, doopte hij het tot ‘Doodleland’.
De gemiddelde museumbezoeker kent Cox’ werk, dat doet denken aan de graffiti-achtige tekeningen van Keith Haring, misschien nog niet. Toch is Mr Doodle (3,2 miljoen volgers op Instagram) een (internet)fenomeen. Zo was hij in 2020 een van de vijf bestverkopende kunstenaars onder de veertig jaar, met een omzet van bijna 4,7 miljoen dollar. De documentaire The Trouble with Mr Doodle (2024), van de makers van Exit Through the Giftship (2010), over het leven van straatkunstenaar Banksky, volgt zijn ontwikkeling van bescheiden straatkunstenaar tot wereldwijde ster. Naast zelfgemaakte animaties en ontwapenende, persoonlijke interviews, komen ook zijn familieleden en vrienden aan het woord.
Cox maakte al zijn jeugddromen waar: hij verdient zijn geld met zijn grootste passie, trouwde zijn droomvrouw en kocht een groot landhuis. Toch is, zoals de naam al doet vermoeden, The Trouble with Mr. Doodle geen gepolijst sprookjesverhaal over de maakbaarheid van het leven. Cox’ talent gaat gepaard met obsessies, waanideeën en psychotische inzinkingen, waarvoor hij zelfs een tijd opgenomen is geweest in een psychiatrisch ziekenhuis. Zijn kunstenaars gek of is gekte een kunst? In de documentaire zegt hij over deze periode: ‘Ik had er moeite mee dat Mr Doodle het volledig van mij overnam.’