Verbijsterd waren ze, de betrokkenen bij de zaak Yvon K. Deze 64-jarige Tilburgse zou op woensdag 27 september te horen krijgen of ze schuldig werd bevonden aan de moord op Chris Grinwis. Het OM had negentien jaar geëist, en hoewel Yvon in de rechtbank snikkend had ontkend Chris te hebben vergiftigd, durfde ze kennelijk niet te hopen op vrijspraak. Twee dagen voor de uitspraak maakte ze een eind aan haar leven.
Ook voor de zelfverkozen dood van Yvon was dit juridisch gezien al een razend interessante zaak. ‘Lesmateriaal voor rechtenstudenten,' volgens Esther Vroegh, de kleurrijke advocaat van Yvon K.
Wie luistert naar De gifdode, een podcast van Brabants Dagblad, BN DeStem en het AD, begrijpt wat ze bedoelt. Renée van Heteren buigt zich in deze podcast over de zaak, waarvoor ze vertegenwoordigers van alle partijen sprak: van de hartsvriendin van Yvon tot de medewerkers van de Plus-supermarkt in Halsteren, die eigendom was van Chris Grinwis en zijn vrouw Mia. Toen Mia begon te dementeren werd de zaak verkocht en kwam Yvon K. in beeld. Aanvankelijk was ze door Chris ingehuurd om Mia thuis te verzorgen, maar toen Mia kort daarna overleed, werden Chris en Yvon al snel hand in hand gesignaleerd in de Hoofdstraat. De vermogende Chris was zo verliefd dat hij zijn testament wijzigde ten gunste van Yvon. Niet lang daarna werd hij dood aangetroffen op de bank. Vergiftigd, volgens zijn nabestaanden. Zelfmoord, volgens Yvon. En daarmee begon het circus, dat tot op de dag van vandaag voortduurt.
Yvon werd opgepakt en zat maandenlang in voorarrest tussen de bolletjesslikkers. Dat ze de schijn tegen had, is een understatement. Alle feiten leken te wijzen op haar schuld, maar advocaat Vroegh wees nadrukkelijk op het gevaar van tunnelvisie en sprak van karaktermoord. Dat in De gifdode een aflevering wordt gewijd aan die tunnelvisie, bewijst hoe zorgvuldig de makers zijn omgegaan met deze precaire zaak, die zoveel levens heeft beroerd.
Een dag na de dood van Yvon, die voor iedereen onverwacht kwam, stond er al een nieuwe aflevering van de podcast online. Daarin werd onder meer uitgelegd welke juridische consequenties dit heeft. Het vonnis was al geschreven, maar zal worden vernietigd, of misschien goed worden opgeborgen in de archieven. Dat is het geheim van de raadkamer. Nooit zullen we te weten komen of ze Yvon schuldig hadden bevonden.
‘Ze heeft toch nog gewonnen,' stelde een van de nabestaanden verbitterd vast, al zal dat voor de familie van Yvon vermoedelijk heel anders voelen.