Als iemand kampt met mentale gezondheidsproblemen, kun je dat vaak niet aan diegene zien. Dat maakt het moeilijker om empathie te krijgen. Je kunt immers niet letterlijk in iemands hoofd kijken. Toch probeert de podcast In het hoofd van van 3FM en Human dat juist wel te doen. Elke aflevering staat er iemand met een mentaal probleem centraal en hoor je exact wat er in zijn of haar hoofd omgaat. Dat gebeurt in zogenaamd 8D-geluid - waarvoor je wel een koptelefoon op moet zetten, dan hoor je de geluiden overal om je heen.
De eerste drie afleveringen staan nu online, in oktober volgen er nog meer. In een van de afleveringen zitten we in het hoofd van militair Robin. We beleven een traumatische ervaring in Afghanistan met hem mee. Toen hij op patrouille was, reed een jeep op een bermbom, waarna hij eerste hulp moest verlenen aan zijn ernstig gewonde collega. Het duurde voor zijn gevoel een eeuwigheid voor er een helikopter kwam om hem te helpen. Dat voorval zorgde ervoor dat hij PTSS opliep.
We horen ook de gevolgen daarvan: hij is altijd op zijn hoede, ook al is er niets aan de hand. Zo raakte hij eens totaal in paniek terwijl hij met zijn kinderwagen door het winkelcentrum liep en zijn vriendin even de drogist binnenging. Na het bezoekje aan zijn hersenpan gaat presentator Ineke van der Hurk met Robin in gesprek. In het interview legt hij verder uit wat zijn PTSS met hem doet en hoe hij er tegenwoordig mee omgaat.
Podcast is een relatief nieuw medium met veel mogelijkheden. Toch volgen de meeste podcasts die recent zijn uitgekomen nog een vrij traditioneel format. In het hoofd van probeert dat te doorbreken en dat is een goede ontwikkeling. De makers hadden zelfs nog wel wat verder mogen gaan in het experiment. Als we bij de hoofdpersonen ‘in het hoofd’ zitten, horen we ze nog steeds in voice-over vertellen wat er gebeurt.
Toch helpen die scènes wel om je in te leven in de hoofdpersonen. Het is best lastig uit te leggen dat een persoon met tinnitus juist wél naar een popconcert gaat, of dat iemand die vol angsten zit toch op het podium staat en toneelspeelt. Maar dankzij de podcast lukt het. En prijs je je gelukkig dat je als mentaal gezond persoon die koptelefoon gewoon weer af kunt zetten.