Paul Schram heeft een goede timing: de eerste aflevering van zijn podcast De Co-Med Crisis kwam begin juli uit, net toen de rechtbank Co-Med failliet verklaarde. Al is het niet helemaal toevallig dat Schram bovenop het nieuws zit: als EenVandaag-journalist heeft hij de afgelopen jaren al menigmaal de omstreden huisartsenketen onder de loep genomen.
De Co-Med Crisis is een solide samenvatting van het harde werk van Schram. Voor zijn onderzoek heeft hij talloze betrokkenen gesproken, zoals huisartsen, assistenten, toezichthouders en directeur Guy Vroemen zelf. Zo ontstaat langzaam een beeld van hoe marktwerking in de zorg ertoe leidde dat Co-Med kon uitgroeien tot een huisartsenketen met zo’n 50.000 patiënten die lang niet allemaal de juiste zorg kregen. Sommigen kregen steeds maar geen gehoor als ze belden, anderen werden niet serieus genomen door de huisarts en weer anderen moesten het doen met een niet-gekwalificeerde assistent.
De serie heeft de ingrediënten voor een shockerende oplichterspodcast: directeur Vroemen blijkt al eerder malafide praktijken erop nagehouden te hebben bij een lijmbedrijf, en Schram volgt een arts die van enigszins kritische medewerker plots verandert in een vurige verdediger van de discutabele huisartsenketen. Intrigerende informatie die Schram met cliffhangers en plottwists had kunnen brengen, maar hij kiest ervoor het verhaal behoorlijk chronologisch en rechttoe rechtaan te vertellen. Dat maakt de podcast niet bijster spannend, maar wel heel degelijk. Wie inzicht wil krijgen in hoe de zorg in ons land geregeld is, hoeft alleen maar deze zes afleveringen te luisteren.
Dat maakt wel dat de focus van De Co-Med Crisis meer ligt op de achterkant van het zorgstelsel dan op de patiënten. Het was misschien beter geweest om de patiënten iets centraler te stellen; voor hen zijn de gevolgen van een onbereikbare, ontoereikende of onbekwame huisarts immers enorm. In de eerste aflevering is er weliswaar een patiënt met alvleesklierkanker die zich afvraagt of ze een betere behandeling had gekregen als de Co-Med-huisarts haar niet had afgepoeierd, maar als we haar in de laatste aflevering weer horen is de geluidskwaliteit zo belabberd dat nog maar net te horen is dat ze een nieuwe huisarts heeft en het goed gaat.
Helaas hebben zo’n 30.000 patiënten na het faillissement geen nieuwe huisarts. Het opruimen van de rommel van Co-Med zal daarom waarschijnlijk nog jaren en miljoenen kosten. Maar gelukkig zal Paul Schram er zijn om de ontwikkelingen in de zorg kritisch tegen het licht te houden.