Maar liefst 96.000 mensen reden er vorig jaar speciaal voor naar plaatsen als Hattem, Vught en Veenhuizen. Ze parkeerden er hun auto’s naast een herberg, aan de hei, of op een doodgewone weg omgeven door groen en liepen een van de luisterwandelingen die horen bij het historische televisiedocudrama Het verhaal van Nederland (NTR). Verteller en acteur Daan Schuurmans gidste kijkers en luisteraars tijdens dat eerste seizoen vlotjes door de geschiedenis van Nederland. In seizoen twee draait het allemaal om de invloedrijkste familie van het land: de Oranje Nassaus. Het levert opnieuw een smakelijke reeks podwalks op, dwars door plaatsen als Buren, Willemstad en Leeuwarden.
Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau telt acht afleveringen, die samen vijf eeuwen Oranjegeschiedenis omvatten; van Willem van Oranje die op z’n elfde de prinsentitel erft, via opstanden, oorlogen en ontvoeringen tot aan onze huidige Willem-Alexander. Ook inbegrepen: lullige ongelukken, noodlottige plotwendingen en postume schandalen, zoals prins Bernhards nazi-lidmaatschap.
De podwalks zijn een aanvulling op de televisieserie en zeker geen herhaling daarvan, zegt eindredacteur Isja Mak. ‘We hanteren dezelfde rode draad, maar in de podwalks vertellen we ook veel over de locaties. Soms nemen we ook net een andere afslag dan in de televisieserie. En omdat je echt op de plekken bent waar belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, komt het verhaal tijdens de wandelingen nog meer tot leven.’ Grote kans dat je met andere ogen over de dijk langs het Hollands Diep in Willemstad zult lopen als je weet dat er ooit een prins met koets en al in is vergaan.
Mak boog zich over de inhoud, locaties en de routes van de podwalks, die te downloaden en te beluisteren zijn in een speciaal voor de wandelingen ontwikkelde app. Dankzij gps-besturing starten de audiofragmenten – per wandeling zo’n 25 tot 35 stuks – automatisch zodra je fysiek aanwezig bent op de startlocatie, waarna het verhaal zich al lopend ontvouwt. Er is bovendien uitgepakt met het sounddesign: tijdens het lopen hoor je het grind knisperen onder de voeten van (alweer) een koninklijke Willem (of zijn paard), suizende kanonskogels op de achtergrond, of het eerste huiltje van een pasgeboren troonopvolger.
De fraai opgediste verhalen zijn de hier en daar enigszins ommelandse reis meer dan waard. Niet alleen beland je nog eens op plekken waar je vermoedelijk niet al te vaak komt, ook combineren de podwalks een hoog informatiegehalte met een juiste dosis luchtigheid – slapstick soms, wat de koninklijke familie fijn menselijk maakt. De ov-reiziger moet op enkele plekken wel wat meer moeite doen om de wandeling te beginnen, zoals in Leeuwarden. Daar is het zo’n twintig minuten lopen van het station naar het startpunt. De beloning is een korte wandeling door een park, opgesierd door Willem Hendrik van Oranje (een achterkleinzoon van de Willen van Oranje) die in de eerste paar minuten van het verhaal met zijn paard over een molshoop struikelt, wat onbedoeld tot zijn ondergang leidt.
Dat de makers de podwalks van tevoren uitgebreid en zorgvuldig hebben getest, is te merken: tekst, tempo en locaties zijn vakkundig op elkaar afgestemd. Wel zorgden de weersomstandigheden in de testfase nu en dan voor een flinke uitdaging. Zo zette heftige regen delen van sommige routes onder water en ontnam een dichte mist het uitzicht op kasteel Muiderslot, toch het hoogtepunt van de wandeling in Muiden. Mak: ‘We hebben geprobeerd elke wandeling zo goed mogelijk op te tuigen, maar zulke dingen kun je van tevoren nooit weten. Dat maakt het ook avontuurlijk.’