Eva Cleven en Sharid Alles zijn beiden geadopteerd. Samen onderzoeken ze in een podcastserie wat dat voor gevolgen heeft.

Eind mei besloot demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct werden stopgezet. Het besluit kwam na jaren van schokkende berichten over de adoptie-industrie. Waar in de vorige eeuw westerse ouders met de beste bedoelingen kinderen ‘redden’, bleek steeds opnieuw dat het afstaan van die kinderen met misstanden omgeven was. Inmiddels volwassen geadopteerden gingen op zoek naar hun wortels en kwamen verhalen over gestolen kinderen en baby farms op het spoor. Ook werd steeds duidelijker dat het weghalen van een kind bij de biologische moeder en op laten groeien in een andere cultuur, meestal niet in het belang van het kind is. Veel geadopteerden lopen tegen mentale problemen aan, die te maken hebben met hechting.  

De podcastserie Zwart gat van FunX komt dus op een uitgelezen moment. Beide makers zijn zelf geadopteerd en zijn daarom de juiste mensen om het onderwerp van alle kanten te onderzoeken. Eva Cleven werd geboren in Israël, Sharid Alles in India. Allebei groeiden ze op in een warm, liefdevol Nederlands gezin, maar kregen op een gegeven moment toch de behoefte om meer van hun achtergrond te weten. Die zoektocht leidde hen tijdens het maakproces van de podcast over een pad vol inzichten, hoop, maar ook teleurstellingen en trauma’s. Zwart gat is soms wat rommelig geproduceerd en de audio had wat extra aandacht had verdiend, maar als professionele radiomakers weten Cleven en Alles hoe ze een verhaal moeten vertellen. Ze zeggen recht voor zijn raap wat ze van zaken vinden, bijvoorbeeld van het populaire tv-programma Spoorloos.  

Ook praten ze met andere geadopteerden en horen hun aangrijpende verhalen aan. Hoewel elk verhaal weer anders is, is er ook veel herkenning. Ze voelen allemaal een ‘zwart gat’: een wond die de adoptie heeft geslagen. De Nederlandse adoptieouders komen niet aan het woord, maar het is duidelijk dat ze hen niets verwijten. Langzaam wordt duidelijk hoeveel schade adoptie bij een hele generatie heeft toegebracht. Het maken van de podcast gaat Cleven en Alles ook niet in de koude kleren zitten: het praten met deskundigen en lotgenoten rakelt veel op. Maar uiteindelijk blijkt wel dat meer weten altijd nog te verkiezen is boven onzekerheid.

de podcastgids in je mailbox?