Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van nachtclub tot boerderij
De laatste vlucht van Thea
Nederlands - persoonlijke verhalen
Een geliefde, maar eigenaardige buurvrouw die vlak voor haar dood een vloek uitspreekt over haar huis en na haar overlijden als een uil dacht te reïncarneren: ‘Het kan eigenlijk niet, maar het is wel typisch Thea’. In De laatste vlucht van Thea vertellen buurtbewoners uit de Nijmeegse wijk Bottendaal, waaronder documentairemaker Sinan Can, over hun excentrieke buurvrouw Thea Pastoors. Thea studeerde cum laude af als kinderarts, maar leefde uiteindelijk alleen in een uitpuilend huis, waar ze na haar dood werd gevonden. Ze was iemand die eigenlijk thuishoorde in een instelling, maar in plaats daarvan opgevangen werd door haar buurt.
Deze driedelige podcastserie van in totaal ongeveer 40 minuten, geproduceerd door De Gelderlander, is mede door de sterke montage een fijne luisterervaring. Een verhaal dat had kunnen eindigen in een eenzame uitvaart à la Joris van Casteren, maar nu een liefdevol en door de buurt gedragen audioportret is geworden.
Al Fayed: Predator at Harrods
Brits – true crime
In september 2024 bracht de BBC het nieuws naar buiten dat Mohamed Al-Fayed, de in 2023 overleden miljonair en oud-eigenaar van het beroemde warenhuis Harrods, is beschuldigd van het verkrachten van vijf vrouwen en het seksueel misbruiken van minstens vijftien anderen toen ze in het luxe warenhuis werkten.
Minstens net zo schokkend als het misbruik dat Al-Fayed maakte van zijn positie, was het feit dat veel leidinggevenden binnen Harrods op de hoogte waren, maar niet ingrepen en de misstanden zelfs hebben verdoezeld.
In deze zesdelige serie van de BBC worden naast slachtoffers onder meer oud- personeelsleden en beveiligers van Harrods geïnterviewd. Sinds het verschijnen van deze podcast in september zijn er nog ongeveer honderd vrouwen naar buiten getreden met beschuldigingen van aanranding door Al-Fayed.
Als muren konden praten S2
Nederlands – muziek
Justin Verkijk portretteert in deze podcastserie meest toonaangevende nachtclubs die ons land heeft gekend en beschrijft daarmee een belangrijk stuk cultuurgeschiedenis.
Het tweede seizoen trapte onlangs af met een heerlijke aflevering over de Amsterdamse club iT. Die begon in 1989 als homodiscotheek, maar groeide in de jaren negentig uit tot het nationale symbool voor extravagant uitgaansleven. Eigenaar en oprichter Manfred Langer overleed in 1994, maar de mensen die hem hebben gekend blijken zijn Duitse accent allemaal heel goed na te kunnen doen. Dj’s zoals Jean en Marcello vertellen hoe de discotheek hun carrière lanceerde, gasten van toen denken terug aan de uitzinnige feesten.
Bovendien is er veel mooi archiefmateriaal. Verkijks voice-overs zijn doorspekt met humor en natuurlijk zit de podcast vol muziek die in de besproken clubs te horen was. Andere clubs die dit seizoen nog aan bod komen zijn De Waakzaamheid in Koog aan de Zaan en de Danssalon in Eindhoven.
Death on the farm
Brits – true crime
In december 1976 vindt de plaatselijke postbode van het dorpje Llangolman in Wales de lichamen van broer en zus Griff en Patti Thomas in hun afgelegen boerderij. In eerste instantie vermoedt de politie dat een buitenstaander de zeer gewelddadige moorden heeft gepleegd. Toch wordt daarna al snel geconcludeerd dat Griff eerst zijn zus heeft vermoord en daarna zelfmoord heeft gepleegd. De rest van de hechte gemeenschap geloofde dit toen niet, en nu nog steeds niet.
Death on the farm gaat in op de vraag waarom de zaak bijna een halve eeuw later nog steeds belangrijk is voor zo veel mensen. De BBC-podcast onderzoekt met getuigen, mensen uit de gemeenschap en hedendaagse experts of de politie indertijd cruciaal bewijsmateriaal heeft gemist.