Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van Karen tot klimaat.
Eerste hulp bij uitsterven
Nederlands - klimaat
‘Het feest is al voorbij, maar we dansen nog door,’ zingt een vrolijke stem in de herkenningstune van deze nieuwe podcast vol bekende sterren. Acteurs en klimaatactivisten Sieger Sloot en Carice van Houten geven in een zesdelige cursus uitleg over en handvatten voor de klimaatcrisis. Elke aflevering hebben ze een ‘bezorgde Nederlander’; te gast, waaronder Bridget Maasland, Henry van Loon en Maxim Hartman. Ook komen er experts aan het woord. Het duo windt er geen doekjes om: de situatie is verschrikkelijk en we doen veel te weinig om onszelf voor uitsterven te behoeden. Toch weten ze deze podcast informatief, hoopvol en zelfs grappig te maken. Een relevante cursus voor elke aardbewoner.
McCartney: A Life in Lyrics
Brits - muziek
Dichter/auteur Paul Muldoon heeft Sir Paul McCartney urenlang geïnterviewd voor zijn boek The Lyrics - 1956 to the Present. Deze urenlange sessies zijn opgenomen en nu teruggebracht tot McCartney; A Life in Lyrics. Met zijn rustige, zalvende stem noemt presentator Muldoon de podcast: ’Een masterclass, een memoires en een geïmproviseerde reis’.
In elke aflevering bespreken ze een liedje. Zo vertelt McCartney in de aflevering ‘Jenny Wren/Blackbird’ over zijn liefde voor vogels en hoe dat leidde tot twee protestliedjes. Hoe Bernard Herrmanns Psycho hem inspireerde voor de staccato-strijkers in ‘Eleanor Rigby’, en hoe John Lennon en hij hun ruzie in muziek omzetten in ‘Too Many People’. Een heerlijke podcast over een trip down memory lane.
Imperfect paradise: the people vs Karen
Amerikaans - internetcultuur
2020 was niet alleen het jaar van corona, maar ook van het fenomeen ‘Karen’, een aanduiding voor een type mens (meestal een witte vrouw) die zich disproportioneel bevoorrecht of veeleisend gedraagt. De Karen in dit verhaal heet Katie, en zij beschuldigde een stel in een winkel ervan dat ze haar kinderen wilden ontvoeren. Het stel in kwestie beschuldigde haar van racisme vanwege hun Latijnsamerikaanse uiterlijk. Het conflict leidde tot gigantische ophef online en een rechtszaak die dagen duurde. De podcast Imperfect paradise pluist de zaak in vier afleveringen uit. Maker Emily Guerin bekijkt het van alle kanten, maar vooral vanuit het standpunt van de onterecht beschuldigde ‘kidnappers’.
De Spanjestrijders en ik
Nederlands - geschiedenis
Bijna honderd jaar geleden vochten zo'n 700 Nederlanders vrijwillig mee tegen de fascisten in de Spaanse Burgeroorlog. Historicus en podcastmaker Laura Lubbers ontdekte een doos met cassettebandjes met interviews met deze Spanjestrijders. Het is prachtig materiaal dat de geschiedenis echt tot leven doet komen. Maar Lubbers verbindt hun verhalen ook aan het heden: zij is nu net zo oud als de Spanjestrijders toen waren en vraagt zich af of ze zelf ook zo ver zou gaan voor haar idealen. Het persoonlijke verhaal is er in dit geval niet aan de haren bijgehaald, want het geeft meer diepgang aan de podcast en doet je ook als luisteraar nadenken wat het betekent om te strijden voor een betere wereld.