Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van staten tot stormen

Kind van de tornado

Vlaams – geschiedenis

De jonge podcastmaker Marthe Crab komt uit Oostmalle en kreeg op de basisschool tornado-les. In 1967 raasde namelijk de zwaarste tornado die België ooit gekend heeft door het dorp. De anekdotes erover zijn afschrikwekkend. Huizen, auto’s, koeien en een heel frietkot zou door de lucht hebben gevlogen. En het verhaal gaat dat er een klein meisje genaamd Ghislaine helemaal opgeslokt werd door de storm. Marthe gaat terug naar het dorp om uit te zoeken wat er precies gebeurd is. De pijnlijke sporen die de tornado naliet blijken nog steeds goed te voelen en dankzij haar charme en doortastendheid krijgt ze op bijna al haar vragen een antwoord.

Welkom in Washington

Nederlands - journalistiek

De Nederlandse Amerikajournalist Laila Frank maakte begin 2022 de podcastserie Welkom in Washington, waarin ze door het land reisde en verschillende stadjes met die naam aandeed. In het tweede seizoen is de brief die founding father George Washington schreef toen hij afscheid nam als president het uitgangspunt voor een reis door Amerika en ontmoetingen met allerlei bijzondere en uitgesproken Amerikanen. Frank logeert onder meer bij een drugsverslaafde en zit op de motor bij een Trump-fan.

Amerika is het land dat zich laat voorstaan op onbegrensde mogelijkheden, maar is tegelijkertijd een keiharde een tot op het bot verdeelde maatschappij zonder sociaal vangnet. Dat is natuurlijk geen nieuws, maar Welkom in Washington geeft het bekende beeld wel extra kleur en diepte.

Question Everything With Brian Reed

Amerikaans – journalistiek

Brian Reed brak alle records met zijn podcast S-Town. Maar tegelijkertijd zette die serie hem aan het denken over zijn eigen vak. Daarmee gaat hij verder in zijn nieuwe podcast Question Everything. In deze podcast vraagt hij zich op allerlei manieren af wat journalistiek eigenlijk is, en hoe het beter kan. Dat klinkt best diepzinnig en dat is het ook: deze podcast is vooral interessant voor echte vakidioten die graag overal aan twijfelen. In de eerste aflevering gaat Reed dapper in gesprek met een collega die ethische bezwaren had tegen S-Town. Daarna duikt hij de kroeg in met een paar beroemde collega’s voor een rondetafelgesprek over hun vakgebied.  

Personal Best

Canadees – comedy

De categorie met podcasts die luisteraars helpen met allerlei grote en kleine problemen stroomt inmiddels over. Maar Personal Best was een van de eerste en nog steeds een van de beste. De Canadese podcast is na een hiaat van vijf jaar terug met een nieuw seizoen. Presentatoren Rob Norman en Andrew Norton gaan elke aflevering samen met een luisteraar de strijd aan met iets wat ze in het dagelijks leven in de weg zit. Zo is er in de eerste nieuwe aflevering Will, die bang is om vaste klant te worden bij zijn lokale shoarmaboer. Dit wat vreemde probleem blijkt voort te komen uit bindingsangst. Rob en Andrew organiseren een extreem uitgebreid traject voor Will om daar vanaf te komen: van een datingshow voor beste vrienden tot een Lord of the Rings-achtige missie. Lekker over de top dus, maar deze hilarische podcast heeft ook altijd een ontroerend randje.

de podcastgids in je mailbox?