Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van geheugenverlies tot geloof.
Wie redt Wilbert (en de rest van de mensheid)?!
Nederlands – interviews
Wilbert van de Kamp is van nature vrij neerslachtig en kampt met depressies. Mette te Velde staat juist positief in het leven. In deze nieuwe podcast van de VPRO ontvangt Mette elke week een andere gast die Wilbert kan helpen het leven wat lichter op te vatten. In de eerste aflevering is dat rapper Donnie, die enorm opkeek tegen de levensinstelling van zijn oma en die als hij in de put zit de film Rocky kijkt. Elke gast geeft Wilbert ook een opdracht, waar de luisteraars ook aan mee kunnen doen. De toon van de podcast is vrolijk, maar met een serieuze insteek: de mentale gezondheid, waar zo veel jongeren tegenwoordig mee worstelen, bespreken en verbeteren.
Niet te geloven
Nederlands - religie
Toen radiomaker en domineeszoon Ruben van Haften ervoor koos om uit het geloof te stappen, had dat kunnen lijden tot een familiebreuk. Dat gebeurde niet. In plaats daarvan ging hij het gesprek aan met zijn vader Wout. In de podcastserie Niet te geloven breiden ze het gesprek uit en ontdekken elkaars wereld. Zo komt in de derde aflevering iemand aan het woord die vanwege zijn geloof gestopt is met ‘actief homo zijn’. Aan de andere kant hoor je ook hoe vader Wout steeds meer is gaan accepteren dat zijn zoon biseksueel is. Al ben je het als luisteraar misschien niet altijd eens met de verkondigde meningen, de boodschap van de podcast is dat je elkaars visie moet blijven respecteren.
Held in eigen verhaal
Nederlands – interviews
‘8 dagen OVERLEVEN in de JUNGLE na VLIEGTUIGCRASH’ voelt als een slechte clickbait-titel, maar na het luisteren naar de aflevering van Held in eigen verhaal blijkt het toch echt gebeurd te zijn. Presentator Iris Enthoven interviewt in haar podcast gasten met aangrijpende verhalen. Qua opzet is hij lekker simpel - alleen een interviewer en een gast met een verhaal in een studio - maar daardoor niet minder spannend.
De gasten hebben namelijk nogal wat meegemaakt: van overleven op de berg K2 en als negenjarige in een tsunami belanden tot onschuldig vastzitten voor kindermoord. Enthovens interviewstijl is betrokken en medelevend, maar ze vestigt de aandacht nooit te lang op haarzelf. De podcast telt inmiddels 72 afleveringen en is nog steeds in volle gang.
De jongen zonder gisteren
Nederlands - persoonlijke verhalen
Toen Jur 21 was, lachte het leven hem toe. Hij was sportief, rijk, populair en hij studeerde zelfs aan Harvard. Maar toen kreeg hij een hersenontsteking die zijn hele geheugen uitwiste. Hij kon nog wel praten, maar moest volledig opnieuw leren hoe de wereld in elkaar zit. Josephine van der Erve is een studievriendin van Jur en maakte deze vijfdelige podcast over hem en zijn zeer zeldzame aandoening. Ze spreekt uitgebreid met Jur en de mensen in zijn omgeving en stelt daarbij de juiste vragen. Wat betekent het om ineens als een onbeschreven blad door het leven te gaan, en wat kunnen wij, als mensen vol bagage, daarvan leren?