Elie Wiesel, getuige 23 september 2006 Onlangs verscheen een nieuwe Nederlandse editie van het eerste boek van Nobelprijswinnaar Elie Wiesel. 'Nacht' is een verslag van Wiesels ervaringen in de Duitse vernietigingskampen. Eerder dit jaar werd het boek in de VS heruitgegeven en bereikte, dankzij de lof van Oprah Winfrey,een nieuw miljoenenpubliek.
Kurt Wallander, Zweeds detective 21 september 2006 Eerst had je de boeken, nu komt de tv-serie. Gelukkig voor de fans van Henning Mankell is die minstens zo goed.
De bladen 20 september 2006 Wie aankondigt dat hij een stuk gaat schrijven over literaire tijdschriften en de laatste nummers van een aantal uitverkozen bladen opvraagt, hoeft niet lang te wachten tot zijn postvak vol zit.
'Vermoeiend, maar wel heel erg boeiend' 19 september 2006 Cees Overgaauw volgde fenomeen Simon Vinkenoog wekenlang, onder andere tijdens diens optreden met Spinvis. Profiel van een onbevangen liefhebber van het woord.
Boeken blijft 13 september 2006 Vorig jaar begonnen VPRO en NRC Handelsblad gezamenlijk boekenprogramma, Boeken@cetera, waarmee naar zowel het katern Boeken als het Leven@cetera verwezen werd. De samenwerking is nu ten einde en het programma gaat verder als Boeken. Presentator Wim Brands licht toe.
De elegante wereld van Agatha Christie 5 september 2006 Vermoord worden op een vloer van Italiaans marmer onder een kroonluchter van kristal, wie zou dat nou níet willen? Reis af naar Devon, waar de herinneringen aan het rijke leven van Agatha Christie voor het oprapen liggen.
Onweerstaanbare gekkigheid 30 augustus 2006 Behoorlijk melig soms, karikaturaal, vol oubollige verteltrucs, maar met aanstekelijke lol verteld. Liz Jensens 'My Dirty Little Book of Stolen Time' is een sprookje dat toch waar is.
Het luizenpaleis van Elif Shafak 22 augustus 2006 Diplomatendochter Elif Shafak is gewend aan een nomadisch bestaan, maar Istanbul bleef altijd haar droomstad. Bij het verschijnen van haar roman 'Het luizenpaleis' een gesprek over vrouwen, schrijven, verhalen, obsessies en Turkije.
Shakespeare: de ultieme uitdaging 27 juni 2006 Hij schrijft poëzie, essays, romans en veelgeprezen biografieën. Na Charles Dickens, T.S. Eliot, William Blake en Londen zette hij zijn tanden in William Shakespeare: Peter Ackroyd, meesterbiograaf.
Baxter leeft 20 juni 2006 Het kunstprogramma Picabia reisde af naar Londen om in het hoofd te kijken van de Britse cartoonist Glen Baxter terwijl hij de cover van VPRO-gids 25 maakte.
Opbeurende rampen 13 juni 2006 Alles in de verhalen van A.M. Homes is nét even intenser dan het echte leven, zoals Kodacolor-foto’s waarvan de afdrukken een beetje raar terugkomen.Haar nieuwe roman is apocalyptisch en tóch opbeurend.
Hoopvol begin ik met denken aan mezelf, zonder deadline 12 juni 2006 Dinsdag 30 mei 2006. Het op zich voldoende geprezen radioprogramma Music-hall beleeft zijn laatste uitzending. Alle medewerkers ooit aan dit heerlijk literair variété werden opgeroepen de laatste eer aan de radio te bewijzen, die nu gevoeglijk de prullenbak in kan. We passen niet allemaal in het zaaltje aan de Plantage Middenlaan. Maar in het café is het ook gezellig.
'Natuur is een personage op zich' 6 juni 2006 In 'De stille jacht' van Melanie Wallace vormt het landschap geen decor, maar spelen natuur en landschap een hoofdrol. ‘Als je lang genoeg op het platteland woont, weet je dat de natuur het bestaan bepaalt, elke dag.’
Stomme strips 30 mei 2006 In 2004 ging de Grote Prijs van de Stripdagen Haarlem naar Lewis Trondheim, de belangrijkste striptekenaar van het moment. Bij de Stripdagen van dit jaar is een van de grotere tentoonstellingen door Trondheim samengesteld.
Literaire voetbalgids 30 mei 2006 Laat 32 auteurs schrijven over de 32 landen die aan het WK voetbal deelnemen, en je krijgt de WK-Gids voor geschoolde voetbalfans. Zowel leerzaam als onderhoudend.
Vrouw van de wereld 23 mei 2006 Carolijn Visser reist om te schrijven. De levensverhalen van acht vrouwen die zij op haar reizen onmoette bracht ze bijeen in Miss Concordia. ‘Deze mensen zijn mijn leven.’
Stiefmoederlijk 17 mei 2006 Ayelet Waldman schreef 'De weg door het park', een roman over de strubbelingen tussen een niet geheel sympathieke stiefmoeder en een onuitstaanbaar stiefkind, met het New Yorkse Central Park als katalysator.