De VPRO Gids testte de zeven belangrijkste luisterboekenapps. Uit het onderzoek bleek dat ze elkaar niet veel ontlopen, maar toch vielen ons een paar verschillen op.

Met gelikte reclamecampagnes strijden verschillende diensten om de gunst van de boekenluisteraar. Vaak hebben ze een abonnementsmodel waarmee je voor een vast bedrag per maand kunt luisteren en (vaak ook) lezen. De VPRO Gids nam een reeks proefabonnementen en testte de belangrijkste apps. We gebruikten daarbij een Android-telefoon. Wat bleek? De meeste apps ontlopen elkaar niet zo veel. Bijna allemaal hebben ze een downloadfunctie voor offline luisteren, een ontdekscherm met populaire titels en categorieën, een recensiefunctie en de mogelijkheid om een kort voorbeeld te beluisteren. Ook hebben de meeste aanbieders ‘familieabonnementen’ om meer accounts te kunnen koppelen. Wat ons verder opviel aan de verschillende apps leest u in dit overzicht.

Nextory

Een van oorsprong Zweedse abonnementsdienst voor luisterboeken en e-books.

Belofte
‘Ons doel is om jou te laten lezen en luisteren naar verhalen in plaats van je tijd te verdoen met surfen op het web of door nutteloze plaatjes scrollen.’

Uitstraling
Helder vormgegeven in Man bijt hond-lettertype, met als huisstijlkleuren framboosroze en wit.

Opvallend
Veel non-fictie, persoonlijke ontwikkeling en lichtere genres, die allemaal worden uitgelicht. Je kunt jezelf een ‘boekuitdaging’ stellen, bijvoorbeeld tien boeken in drie maanden. De app herinnert je er dan aan om te gaan lezen of luisteren.

Voordelen
Zeer geschikt voor in bed: je kunt een slaaptimer zetten voor het geval je tijdens het luisteren in slaap valt en er zijn ook slaapmeditaties te beluisteren.

Kosten
Onbeperkt lezen en luisteren voor 11,99 euro per maand.

BookBeat

Abonnementsdienst voor luisterboeken en e-books van een Zweedse mediagroep.

Belofte
‘Boeken via digitalisering voor meer mensen beschikbaar maken is voor ons een natuurlijke volgende stap om verhalen te blijven verspreiden.’

Uitstraling
Iets stoerder: zwart-wit met steunkleur lila en een schreefletter.

Opvallend
De nadruk ligt op luisterboeken. Ze bieden meer dan 800.000 titels. Dat is ook te danken aan de vele andere talen die er beschikbaar zijn, zoals Duits, Zweeds, Spaans Fins en Pools.

Voordelen
In deze app kun je zowel het boek als de manier waarop het voorgelezen is recenseren. De zoekfunctie is lekker overzichtelijk.

Kosten
Honderd uur per maand voor 10,99 euro of twintig uur per maand voor 8,99 euro.

Storytel

Een wederom Zweedse abonnementsapp voor luisterboeken en e-books.

Belofte
‘Onze visie is om de wereld een meer empathische en creatieve plek te maken met geweldige verhalen, die door iedereen beluisterd en gedeeld kunnen worden, altijd en overal.’

Uitstraling
Clean design met witte achtergrond en het logo is een oranje blaadje. Of is het een komma?

Opvallend
Naast de duizenden beschikbare boeken biedt deze app ook Storytel Originals in allerlei genres.

Voordelen
Je kunt luisteren en lezen eenvoudig afwisselen. Er zijn veel uitgebreide recensies van gebruikers en omdat veel mensen deze app gebruiken zijn ze ook best betrouwbaar.

Kosten
Onbeperkt luisteren en lezen voor 12,99 euro per maand.

Fluister

Een abonnementsdienst voor luisterboeken, e-books en podcasts die in 2022 werd gelanceerd door een samenwerkingsverband van Nederlandse uitgeverijen en mediabedrijven.

Belofte
‘Klassiekers, bestsellers en nieuwe titels zijn allemaal in één handige app te vinden. Auteurs en experts delen hun persoonlijke tips om jou te inspireren.’

Uitstraling
Babyroze tegel met daarin een stoere hoofdletter F én een f in zwierige onderkast. De app zelf ziet eruit als de andere: een witte achtergrond met zwarte, schreefloze letters.

Opvallend
Schrijvers, columnisten, journalisten, recensenten en boekverkopers noemen hun favorieten. Er staat een vrij willekeurige podcastselectie in.

Voordelen
De tips zijn een fijne manier om nieuwe boeken te ontdekken.

Kosten
Normaal gesproken 9,99 euro per maand, maar er is momenteel een zomeractie: drie maanden voor 4,99 euro per maand.

Rakuten Kobo/Bol.com Kobo Plus

Rakuten Kobo is een Japans-Canadees bedrijf. Voor het aanbod werken ze samen met webwinkel bol.com. Je kunt er luisterboeken en e-books aanschaffen of ‘lenen’ via een abonnement.

Belofte
‘Eindeloos lezen en luisteren met Kobo Plus.’

Uitstraling
De vormgeving is niet zo mooi als die van de andere apps: veel loze witte ruime, minder overzichtelijk en de app is nogal traag.

Opvallend
Ontdekken is lastig. De ‘gewone’ winkel en abonnementsdienst lopen door elkaar. Je kunt boeken niet streamen, je moet ze downloaden. Dat kan heel lang duren. Het afspelen stopt als het scherm donker wordt.

Voordelen
Nieuwe e-books zijn hier soms al eerder te vinden dan in de andere apps.

Kosten
Losse audioboeken kosten tussen de tien en vijftien euro. Een abonnement op Kobo Plus betekent onbeperkt lezen en luisteren voor 12,99 euro per maand of een van de twee voor 9,99 euro per maand.

Online Bibliotheek

De onlineversie van de bibliotheek. Op een website en in de app kun je e-books, luisterboeken en tijdschriften lenen.

Belofte
‘De online Bibliotheek is onderdeel van de Koninklijke Bibliotheek (KB). De KB is de nationale bibliotheek: vanuit de kracht van het geschreven woord dragen we bij aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland.’

Uitstraling
De tegel is een oranje blaadje met daarin een e-reader met een koptelefoon op. De vormgeving is rustig, maar niet echt strak. Ook krijgt ‘online Bibliotheek’ geen hoofdletter.

Opvallend
Als je een boek leent, mag je het downloaden en komt het op je boekenplank terecht. Na drie weken verdwijnt het weer.

Voordelen
Niet zo gelikt als de commerciële abonnementsdiensten, vooral handig als je al lid bent van de bibliotheek.

Kosten
Als je lid bent van je lokale bieb mag je driewekelijks tien boeken lezen of luisteren. Ben je dat niet, dan kost het 42 euro per jaar.

Luisterrijk

Nederlandse webwinkel waar je luisterboeken kunt downloaden zonder abonnement.

Belofte
‘Luisterrijk vertelt alles’

Uitstraling
Het logo is een schattig okergeel vogeltje met een koptelefoon op. Verder is het kleurenschema lichtblauw en maakt men graag gebruik van hoofdletters.

Opvallend
Er is keuze uit 15.000 titels. Je kunt de luisterboeken ook in mp3-formaat downloaden om ze bijvoorbeeld op een cd te branden.

Voordelen
Je zit niet vast aan een abonnement en je brengt je geld niet naar Scandinavië.

Kosten
Varieert van gratis tot veertig euro, gemiddeld zo rond de tien tot vijftien euro per boek.

de boekengids in je mailbox?