Elke week tipt de VPRO Boekengids drie nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Lucy Fricke, Paul Harding, Anna van Suchtelen en Niña Weijers.

Lucy Fricke
De diplomate

Friederike Anderman, roepnaam Fred, heeft het goed voor elkaar. Ze is de Duitse ambassadeur in Montevideo en heeft het in slaperig Uruguay uitstekend naar haar zin. Na een inschattingsfout wordt ze overgeplaatst naar het aanzienlijk minder vredige Istanbul, waar ze de Duits-Koerdische Meral probeert te helpen die op politieke gronden vastzit. Fred is een kinderloze vrouw van middelbare leeftijd (‘ik werd hoe langer hoe meer een vrouw die wellicht bewonderd, maar niet meer begeerd werd’) die ooit begon met idealen, maar in Turkije (‘een pittoresk land, zo van buitenaf bezien’) tegen de grenzen van de diplomatie aanloopt. In De diplomate (Ambo|Anthos), een scherpe, compacte roman, geeft Lucy Fricke haar een mooie laconieke, soms wat korzelige stem.

(Katja de Bruin)

Paul Harding
Dit andere paradijs

In Dit andere paradijs (Querido) neemt Paul Harding een klein historisch gruwelverhaal en verheft het tot mythische proporties. Plaats van handeling is Apple Island, voor de kust van Maine, waar in 1912 een gemengde vissersgemeenschap, ooit gesticht door vrijgemaakte slaaf Benjamin Honey en zijn Ierse vrouw Patience, doelwit werd van een door racistische pseudowetenschap gedreven etnische zuivering. Harding beschrijft van binnenuit de bonte bewoners: matriarch Esther Honey en haar zoon, het bijna-witte schilderwonderkind Ethan, het incestueuze (albino-)echtpaar Lark en hun negen ziekelijke nakomelingen en Burgeroorlogveteraan Zachary Hand to God, die in zijn holle-eikenboomonderkomen Bijbelse taferelen kerft. Zij en hun wereld komen in weelderig Hoogliedproza tot leven, voordat de goedbedoelde bemoeienissen van een christelijke schoolmeester schrijnend fatale gevolgen krijgen.

(Dirk-Jan Arensman)

Anna van Suchtelen
Helenka

Als elfjarige hoorde Anna van Suchtelen van haar vader dat ze een Poolse grootmoeder had die begin vorige eeuw in Zwitserland natuur- en scheikunde had gestudeerd. Haar fascinatie voor deze bijzondere en bewonderde oma resulteerde een halve eeuw later, op basis van familieoverlevering en uitvoerige research in Kyiv, Warschau, Zürich en Zweden, in het levensverhaal Helenka (Cossee). In navolging van haar grote voorbeeld Madam Curie maakte de eigengereide Helenka Drecka (1887-1925) carrière als eminent wetenschapper en chemisch ingenieur in een zeepfabriek. Ambitie, vrijheidsdrang, revolutie, grensverschuivingen, oorlog en het noodlot jagen haar en haar Nederlandse echtgenoot Teddy half Europa door voor ze uiteindelijk met hun drie kinderen in Amsterdam belanden. In tomeloze vaart en met veel details beschreven.

(Maarten van Bracht)

Niña Weijers
Cassandra

Op 14 april 2007 wordt de zeventienjarige Cassandra van Schaijk dood gevonden in de Almeerse Noorderplassen. Ze is drie weken daarvoor verdwenen na een hardcorefeestje. In Cassandra (Atlas Contact) bijt Niña Weijers zich vast in de mysterieuze verdwijningszaak die nooit is opgelost én nooit officieel is gesloten. Varend op haar onbetwiste talent om een verhaal nooit één verhaal te laten zijn, raken de levens van Cassandra en haar nabestaanden steeds meer verweven met Weijers’ eigen leven en haar rol als schrijver. Want, hoe ver mag je gaan in het schrijven over leed dat niet van jou is? In wat leest als een true crime-reportage, essay en memoir ineen, tekent Weijers een gelaagd, meerduidig verhaal op dat op intrigerende wijze steeds verder uiteenvalt.

(Lieke van den Krommenacker)

de boekengids in je mailbox?