Elke week tipt de VPRO Boekengids een aantal nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Frode Grytten, Peter de Waard en Karl Marlantes.

Frode Grytten
De laatste dag van de veerman

‘Ik heb dit huis verlaten en ik kom niet meer terug. Pas goed op elkaar. Papa.’ Met die boodschap trekt Nils Vik de deur voorgoed achter zich dicht. Hij stapt op zijn veerboot, waarmee hij sinds zijn vijftiende door de fjorden vaart. Nu is hij oud en ziek en verlangt hij naar zijn Marta, die hem voorging naar het hiernamaals. In De laatste dag van de veerman (Atlas Contact) van Frode Grytten overdenkt Nils zijn leven en voert hij gesprekken met spoken uit het verleden: de dominee die beweert dat een gelukkige zeeman niet bestaat, de puber die thuis met de riem krijgt, de vrijgezelle boer die een vrouw zoekt. Een ingetogen laatste reis vol schoonheid en troost.

(Katja de Bruin)

Peter de Waard
Alles moet weg!

Veel Nederlandse (groot)winkelbedrijven zijn verdwenen, er zijn inmiddels meer webwinkels dan ‘stenen’ winkels. Buitenlandse concurrentie, vergrijzing en consuminderen spelen een rol. In Alles moet weg! Het einde van de winkelstraat (Prometheus) schildert Peter de Waard, oud-correspondent en Volkskrant-columnist, opkomst en ondergang van 25 winkelketens – vooral het opdoeken van V&D ligt vers in het geheugen. De bedrijfsgeschiedenis van kledingwinkels, warenhuizen en grootgrutters als De Bonneterie, Hirsch, Gerzon, De Gruyter, Simon de Wit, Edah, C1000, Wastora, Free Record Shop, Bart Smit, Kijkshop en Perry Sport wordt met vaart verteld. Hoe werden ze groot, wat was het assortiment en de beoogde clientèle, waarom ging het uiteindelijk mis? En eindelijk wordt ook onthuld hoe het Monopoly-spel aan z’n straatnamen kwam.

(Maarten van Bracht)

Karl Marlantes
Koude triomf

Vier jaar na De rivier, zijn imposante houthakkersepos over de Finse immigrantenfamilie Koski, schreef Karl Marlantes een ouderwetse thriller rond een nazaat ervan. In Koude triomf (Meulenhoff) komt Arnie Koski in 1947 met zijn vrouw Louise in Helsinki aan, als kersvers militair attaché. Een diplomatiek wespennest dat het echtpaar onbedoeld stevig opschudt nadat ze hun Sovjettegenvoeters Michail en Natalja Bobrov ontmoeten. De mannen, oude wapenbroeders, besluiten in een dronken bui een tiendaagse skiwedstrijd in het bare noorden te houden. Louise denkt met weddenschappen op die tweestrijd geld voor een plaatselijk weeshuis te kunnen inzamelen, en stelt naïef een persbericht op. Waarna het levensgevaarlijke propagandagezoem uiteraard niet van de lucht is. Tikje ongeloofwaardige premisse, maar loeispannend uitgewerkt.

(Dirk-Jan Arensman)

de boekengids in je mailbox?