Elke week tipt de VPRO Boekengids drie nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Katherine Rundell, Eric de Kuyper en Lucy Cooke.

Katherine Rundell
Onmogelijke wezens 

Het begint al met dat ‘Bestarium van de hoeder’, fraai geïllustreerd door Tomislav Tomič, waarin naast centaurs, griffioenen en meerminnen onbekendere creaturen staan als de karkadans, die ‘lijken op eenhoorns, als die verdorven zielen en hoektanden zouden hebben’, en dol zijn op mensenvlees. Met al die Onmogelijke wezens (Luitingh-Sijthoff) krijgt het jongetje Christopher in Katherine Rundells meesterlijke (kinder)roman te maken wanneer hij bij zijn opa op de Schotse Hooglanden een doorgang vindt naar ‘de Archipel’, waar ze in het diepste geheim echt leven. Natúúrlijk wordt hun voortbestaan bedreigd, en natúúrlijk moeten Christopher en lokaal meisje Mal die magische plek redden. Maar Rundell maakte er een sprankelende queeste-met-ecologische-boodschap à la Philip Pullman van. Openingsdeel van een potentieel klassieke trilogie.

(Dirk-Jan Arensman)

Lucy Cooke
Bitch

Mannetjesdieren, zo leerde Lucy Cooke tijdens haar studie zoölogie, leiden een avontuurlijk leven vol heroïsche worstelingen, terwijl voor vrouwtjesdieren slechts de rol van onzelfzuchtige moeder is weggelegd. In Bitch (De Geus) rekent ze vernietigend en uitermate geestig af met stereotypen over vrouwelijke passiviteit die door de heiligverklaring van Darwin idioot lang standhielden. Zijn misogynie is diep verankerd in deze tak van wetenschap. Cooke voert niet alleen moorddadige stokstaartjes, kannibalistische spinnen, lesbische hagedissen en losbandige leeuwinnen op, maar kaart ook ‘heteronormatieve bijziendheid en binaire dogma’s’ aan. Lezers dienen enig wetenschappelijk jargon voor lief te nemen, maar wie zich daardoor niet laat afschrikken wordt beloond met een revolutionair andere kijk op sekseverschillen in alle uithoeken van het dierenrijk.

(Katja de Bruin)

Eric de Kuyper
Kijk! Daar, kijk!

Tweetalige Brusselaar Eric de Kuyper (1942) kan bogen op een lange en gevarieerde woongeschiedenis in de negentien gemeenten tellende hoofdstad van Europa. Hij mag graag ambulant, soms vergezeld door peuter Gabriel voor een extra onbevangen blik, de stedelijke bebouwing en ruimtelijke ordening (of wanordelijkheid) nauwkeurig in ogenschouw nemen. Zijn deskundige bevindingen, verwonderd, lovend of misprijzend, zijn in telkens korte beschouwingen te boek gesteld in Kijk! Daar, kijk! (Boom). Brussel, stad van ‘façadisme’ en eclecticisme (of een rommeltje van stijlen), saaie metrostations, (verdwenen) art deco, muurkunst ter compensatie van leegte, lelijke hoogbouw en EU-gigantomanie, maar ook van vergeten parels (‘secret gardens’) en tegenwoordig steeds meer geslaagde architectuur. Je krijgt zin om zelf weer door Brussel te gaan struinen.

(Maarten van Bracht)

de boekengids in je mailbox?