Elke week tipt de VPRO Boekengids een aantal nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Geerten Meijsing, Christine Dwyer Hickey en Jan Meeus.

Geerten Meijsing
Het gewicht van woorden

Andere zaken dan contracten en geld hebben schrijvers eigenlijk niet met hun uitgevers te bespreken, aldus Geerten Meijsing in de inleiding bij dit Privé Domein-deel met brieven aan zijn uitgever Theo Sontrop. ‘De lezer van dit boek zij gewaarschuwd!’ Inderdaad gaat het in deze correspondentie, die loopt van 1973 tot aan Sontrops overlijden in 2017, veelvuldig over geld en het chronisch gebrek daaraan, wat deze brieven een enigszins klagerige toon geven. Overigens is Meijsing in Het gewicht van woorden (De Arbeiderspers) zijn aangenaam contemplatieve, intellectuele en soms pedante zelf, die er flink op los roddelt over de literaire wereld en op superieur ironische wijze verslag doet van zijn worstelingen als schrijver, minnaar, vader, broer.

(Thomas van den Bergh)

Christine Dwyer Hickey
Onze levens in Londen

Lauwe openingszin voor een liefdesverhaal: ‘Die eerste keer had ze hem amper gezien.’ Maar wat ís Christine Dwyer HickeyOnze levens in Londen (Marmer) een rauwromantisch prachtboek. In 1979 ontmoet de Ierse Milly in de Londense pub waar ze werkt Pip. Zij is als tiener County Louth ontvlucht, hij een alcoholistische landgenoot met talent voor boksen en zelfdestructie. De wederzijdse aantrekkingskracht is evident, maar schijnbaar niet genoeg, hoe vaak hun paden elkaar ook kruisen. In Milly’s hoofdstukken lezen we episodes uit vier decennia lief en leed in die pub van mevrouw Oak; Pip kijkt in 2017, net ontslagen uit een afkickkliniek, terug op zijn eigen ploeterbestaan. Geblutste, meesterlijk geportretteerde zielen van wie je blijft hopen dat ze samenkomen.

(Dirk-Jan Arensman)

Jan Meeus
Narco’s in Nederland

Ook wie meestal omzichtige misdaad- en rechtbankverslaggeving liever overslaat, heeft wel door dat drugscriminaliteit hier een ontstellend hoge vlucht heeft genomen en inmiddels, na de moorden op Peter R. de Vries, advocaat Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B., een bedreiging vormt voor de rechtsstaat en samenleving. Wat ooit begon met hasj, groeide via coke en xtc in enkele decennia uit tot een miljardenbusiness, met een onderwereld die zich door de bovenwereld wit laat wassen. In Narco’s in Nederland (Nieuw Amsterdam) toont NRC-journalist Jan Meeus met de handel en wandel van dertien ‘topcriminelen’ aan hoe Nederland spil van de internationale drugshandel werd en dat, naast Amsterdammers, Brabantse pillendraaiers daar een verrassend groot aandeel in hebben.

(Maarten van Bracht)

de boekengids in je mailbox?