Aan het begin van een nieuw jaar pakt de boekenredactie traditioneel de glazen bol erbij om te voorspellen wat de boeken zijn om naar uit te kijken. Complicerende factor daarbij is dat schrijvers mensen zijn en dat geplande inleverdata vaker niet dan wel gehaald worden. Het komende jaar biedt wat dit betreft enig soelaas in de vorm van twee grote jubilea. De vieringen van 80 jaar bevrijding op 5 mei en van 750 jaar Amsterdam op 27 oktober liggen vast, zodat zelfs de grootste uitsteller het niet zal wagen z’n deadline te missen.
Tweede complicerende factor is dat we voor onze selectie moeten afgaan op uitgeversbrochures waarin de superlatieven gewoonlijk over elkaar heen buitelen. De boekenredactie poogt daar met een kritische grondhouding en een fikse dosis scepsis wat tegenwicht aan te bieden, maar feit blijft dat we hier een selectie hebben gemaakt uit boeken die nog niet bestaan.
Om bij dat eerste jubileum te beginnen: in weerwil van de veelgehoorde verzuchting dat de Tweede Wereldoorlog nu weleens afgelopen mag zijn, blijken oorlog en bevrijding nog altijd een onuitputtelijke inspiratiebron. De boekhandel zal begin mei uitpuilen van de verhalen over de hongerwinter, de Jodenvervolging, de onderduik, de wederopbouw en aanverwante onderwerpen. De redactie koos vijf titels die er op voorhand uit springen.
Het Amsterdamse jubeljaar werd afgelopen oktober al afgetrapt. Tot en met oktober 2025 vindt er een hele serie evenementen plaats om de verjaardag van onze hoofdstad te vieren, waaronder een ‘Toekomsttiendaagse’, het vijfjaarlijkse zeilbotenfestijn Sail en een festival op de ring A10. Uitgevers zijn hier uiteraard ook op aangeslagen en lanceren verschillende Amsterdamtitels, waarvan een aantal intussen al in de winkel ligt. Ook uit dit aanbod heeft de boekenredactie een selectie gemaakt – volstrekt subjectief en gegarandeerd onvolledig.