Wat gaat het nieuwe boekenjaar brengen? Uit het boekenaanbod selecteerden wij alvast tien titels die aansluiten bij de twee jubilea die 2025 zullen kleuren: 80 jaar bevrijding en 750 jaar Amsterdam.

Aan het begin van een nieuw jaar pakt de boekenredactie traditioneel de glazen bol erbij om te voorspellen wat de boeken zijn om naar uit te kijken. Complicerende factor daarbij is dat schrijvers mensen zijn en dat geplande inleverdata vaker niet dan wel gehaald worden. Het komende jaar biedt wat dit betreft enig soelaas in de vorm van twee grote jubilea. De vieringen van 80 jaar bevrijding op 5 mei en van 750 jaar Amsterdam op 27 oktober liggen vast, zodat zelfs de grootste uitsteller het niet zal wagen z’n deadline te missen.

Tweede complicerende factor is dat we voor onze selectie moeten afgaan op uitgeversbrochures waarin de superlatieven gewoonlijk over elkaar heen buitelen. De boekenredactie poogt daar met een kritische grondhouding en een fikse dosis scepsis wat tegenwicht aan te bieden, maar feit blijft dat we hier een selectie hebben gemaakt uit boeken die nog niet bestaan.

Om bij dat eerste jubileum te beginnen: in weerwil van de veelgehoorde verzuchting dat de Tweede Wereldoorlog nu weleens afgelopen mag zijn, blijken oorlog en bevrijding nog altijd een onuitputtelijke inspiratiebron. De boekhandel zal begin mei uitpuilen van de verhalen over de hongerwinter, de Jodenvervolging, de onderduik, de wederopbouw en aanverwante onderwerpen. De redactie koos vijf titels die er op voorhand uit springen.

Het Amsterdamse jubeljaar werd afgelopen oktober al afgetrapt. Tot en met oktober 2025 vindt er een hele serie evenementen plaats om de verjaardag van onze hoofdstad te vieren, waaronder een ‘Toekomsttiendaagse’, het vijfjaarlijkse zeilbotenfestijn Sail en een festival op de ring A10. Uitgevers zijn hier uiteraard ook op aangeslagen en lanceren verschillende Amsterdamtitels, waarvan een aantal intussen al in de winkel ligt. Ook uit dit aanbod heeft de boekenredactie een selectie gemaakt – volstrekt subjectief en gegarandeerd onvolledig.

80 jaar vrijheid

Zingen in het donker (Van Oorschot)

Nescio

Schrijver Nescio (pseudoniem van J.H.F. Grönloh) is vooral bekend van zijn Titaantjes (‘Jongens waren we, maar aardige jongens’) en De uitvreter (‘Behalve den man, die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan den uitvreter’). Eind jaren negentig van de vorige eeuw werd duidelijk dat er in Nescio ook een voortreffelijk dagboekschrijver schuilging. Zijn toen uitgebrachte Natuurdagboek bleek een parel van observatiekunst en sfeerbeschrijving. Reden genoeg om uit te zien naar de brieven die Grönloh tijdens de hongerwinter vanuit Amsterdam aan zijn in Groningen verblijvende dochters schreef.

Heim (De Bezige Bij)

Caroline de Mulder

Het Lebensborn-programma was bedoeld om zoveel mogelijk raszuivere arische kinderen te produceren. Daartoe hadden de nazi’s door heel Duitsland en daarbuiten kraamklinieken opgezet waar door SS’ers bezwangerde vrouwen konden bevallen. In de roman Heim schetst de Waalse schrijver Caroline de Mulder hoe het eraan toeging in deze klinieken. Terwijl de Amerikaanse troepen naderen en de spanning oploopt, ontdekt verpleegster Helga de gruwelijke werkelijkheid achter dit eugenetische project.

Kinderen in oorlogstijd (Querido)

Steffie van den Oord

Met Eeuwelingen maakte Steffie van den Oord een onvergetelijke reeks portretten van honderdjarigen. Voor dit boek ging de journalist en radiomaker opnieuw in gesprek met hoogbejaarden en vroeg hen specifiek naar hun oorlogsherinneringen. Zij waren kind in oorlogstijd en overleefden in de onderduik, in een concentratiekamp, of juist als zoon of dochter van een NSB’er. Hoe zag hun dagelijkse werkelijkheid eruit en hoe werken die oorlogservaringen door tot op de dag van vandaag? De oorlog door kinderogen.

Kroniek der Jodenvervolging (Querido)

Abel J. Herzberg

Van de boeken die aan de geschiedenis van de Holocaust gewijd zijn, is dat van Abel J. Herzberg uit 1952 een van de aangrijpendste. Juist de ingehouden, zakelijke toon waarop hij meticuleus verslag doet van de geleidelijke uitsluiting van Joden uit het dagelijks leven, raakt de lezer in de ziel. Wie zich afvraagt hoe deze ongelofelijke misdaad heeft kunnen plaatsvinden, krijgt in deze studie het antwoord. Speciaal voor deze heruitgave heeft Arnon Grunberg een inleiding geschreven.

De laatste dagen van Boedapest (Hollands Diep)

Adam LeBor

Adam LeBor schreef eerder een onthullende studie naar de rol van de Zwitserse banken in oorlogstijd. In zijn nieuwe boek schetst deze Engelse journalist en thrillerschrijver, die een groot deel van zijn tijd in Boedapest woont, hoe de Hongaarse hoofdstad eind 1944 kwam klem te zitten tussen de oprukkende Sovjets aan de ene en de geallieerde legers aan de andere kant. Aan de hand van nieuw ontdekt archiefmateriaal reconstrueert LeBor deze dramatische periode waarin de bewoners van Boedapest met de moed der wanhoop moesten zien te overleven.

750 jaar Amsterdam

Wie zijn die mensen? (Lebowski)

Robert Vuijsje

Sinds 2022 voert romancier Robert Vuijsje (Alleen maar nette mensen) wekelijks een gesprek met een prominente of minder prominente Amsterdammer in Het Parool. Dat zijn altijd mooie interviews over wat nou eigenlijk typisch Amsterdams is, zoals met cabaretier Sanne Wallis de Vries over Amsterdamse humor en met dj Erik de Zwart over de Amsterdamse tram. Nalezenswaardige stukken, die nu terecht worden gebundeld.

Het verhaal van Nederland. Amsterdam (Nieuw Amsterdam)

Femke Deen, Marchien den Hertog en Emma Los

Het boek bij de succesvolle tv-serie Het verhaal van Nederland, waarin Daan Schuurmans door de geschiedenis wandelt. Ditmaal de geschiedenis van Amsterdam, met het ontstaan van de grachtengordel, het slavernijverleden, het Jordaanoproer, de provo’s, de krakersrellen. De eerste twee delen in deze reeks, over Nederland en over de Oranjes, bleken hun weg naar de lezer verrassend goed te vinden. Er bestaat, zo mag de conclusie luiden, een toenemende behoefte aan een beter inzicht in het eigen verleden. Deze royaal geïllustreerde boekenreeks vertelt een toegankelijk geschiedenisverhaal, zonder de pijnlijke episodes te mijden of de complexe verhoudingen nodeloos te simplificeren.

Dichter bij Amsterdam (AtlasContact)

Femke Halsema (red.)

In 750 jaar zijn er oneindig veel liedjes en gedichten aan onze hoofdstad gewijd. Aan burgemeester Femke Halsema de lastige taak om uit dit gigantische aanbod een afgewogen keuze te maken. Deze bloemlezing gaat van serieuze poëzie tot volksliedjes, van spoken word tot smartlappen en bevat teksten van onder anderen J.C. Bloem, Babs Gons en De Jeugd van Tegenwoordig.

Amsterdam door vreemde ogen (Prometheus)

Sophie van Ginneken

Met deze titel spelen we een beetje vals, want Amsterdam door vreemde ogen verscheen al afgelopen najaar. Maar deze publiekseditie van een promotie-onderzoek naar Amsterdam als toeristische trekpleister verdient het om hier uitgelicht te worden. Van Ginneken bestudeerde hoe de hoofdstad de afgelopen twee eeuwen in reisgidsen uit Engeland, Duitsland, Frankrijk en Nederland is beschreven. Zij beschrijft hoe de toeristenindustrie Amsterdam in haar greep heeft gekregen en concludeert dat de stad nog steeds worstelt met de reputatie die ze eind jaren zestig opgedrongen kreeg als een vrijplaats zonder regels – een reputatie waar veel Amsterdammers zelf intussen in zijn gaan geloven.

Een kwestie van uitvoering (Querido)

Jeroen Kemperman

Beide jubilea (80 jaar bevrijding en 750 jaar Amsterdam) komen samen in dit boek van Niod-onderzoeker Jeroen Kemperman over de opstelling van het Amsterdamse stadsbestuur onder de Duitse bezetting. Zoals bekend verleenden de gemeentelijke diensten ruimhartig medewerking aan de vervolging van Joodse inwoners van de stad. Hiervoor zal de gemeente dit jaar haar verontschuldigingen aanbieden, heeft burgemeester Halsema al aangekondigd. Waar die medewerking precies uit bestond, legt Kemperman in dit boek op genuanceerde wijze bloot.

meer non-fictie tiplijsten

de boekengids in je mailbox?