Na alle Hollywoodfilms over Vietnam kwam er in 2020 eindelijk een Nederlandse speelfilm over onze koloniale oorlog in Azië. In Jim Taihuttu’s De Oost volgen we de naïeve soldaat Johan, die pal na de Tweede Wereldoorlog naar de Oost gaat om te vechten tegen de Indonesische rebellen. Johan sluit zich aan bij de elitetroepen van de beruchte kapitein Raymond Westerling en raakt zo betrokken bij brute vergeldingsacties en standrechtelijke executies op het eiland Celebes.
Het rumoer dat in Nederland ontstond nog voordat De Oost goed en wel te zien was, bewees nog maar eens hoe gevoelig die Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zeventig jaar later nog altijd ligt. Niet alleen politiek, maar ook persoonlijk. Bijvoorbeeld voor Joenoes Polnaija (1989) en Daan van Citters (1992), twee acteurs uit die film.
In De Oost spelen zij soldaten uit Westerlings terreureenheid en zo treden ze in de voetsporen van hun opa’s, die destijds deelnamen aan wat in Nederland tot 2005 officieel ‘politionele acties’ heette. Daan van Citters opa Wilhelm was commandant van de verkenningsbrigade, en beide Molukse opa’s van Joenoes vochten als Knilsoldaten aan de zijde van het Nederlandse leger. Opa Simon diende zelfs onder de later van oorlogsmisdaden beschuldigde Westerling.
Polnaija en Van Citters raakten bevriend op de set van De Oost en toen ze hoorden van elkaars opa’s besloten ze na de opnamen voor De Oost terug te gaan naar Indonesië. Het werd voor beide mannen een emotionele en confronterende reis, die centraal staat in de door Van Citters geregisseerde documentaire Kleinkinderen van de Oost.