De vijftienjarige Manon wordt in een all-inclusiveresort ingepalmd door een man uit het animatieteam. Eenmaal volwassen moet zij onder ogen zien dat dit geen liefde was, maar misbruik.

‘Lief dagboek, vandaag knipoogde Hugo naar mij,’ schrijft Manon van Eijk op haar vijftiende in haar dagboek. ‘O my god, zo gênant! Maar eigenlijk ook wel leuk.’

Manon viert samen met haar ouders en haar zusje vakantie in een vakantieresort. En al snel wordt het meer dan knipogen: Hugo (een artiestennaam) vertelt Manon hoe speciaal hij haar vindt en hoe mooi. De onzekere Manon is starstruck: dat hij, de populaire leider van het animatieteam, háár ziet staan! Geroutineerd maakt Hugo – die beweert 25 te zijn, maar waarschijnlijk 35 is – misbruik van het meisje. 

In de documentaire All Inclusive Love van Kim Smeekes gaat de inmiddels dertigjarige Manon voor het eerst terug naar het resort waar ze lang dacht een vakantieliefde te hebben beleefd. Inmiddels ziet ze in dat ze is misbruikt, maar ze blijft worstelen met schaamte en schuldgevoel. Ze gaat ook langs bij haar ouders en vertelt hun voor het eerst wat er is voorgevallen. Een hartverscheurende scène, waarin Manons moeder alle vakantiefoto’s waar Hugo op staat woedend omdraait. 

Manon terug in het resort

Schrijver Dimitri Verhulst vertelde onlangs op de Vlaamse televisie vrolijk over zijn tijd als animator op een vakantieresort in de jaren negentig: ‘Je kreeg een dubbele bonus als je met meisjes jonger dan zestien naar bed ging.’ Weliswaar veroorzaakte Verhulsts uitspraak wat ophef, maar die ging ook snel weer liggen. Zo blijkt maar weer dat er nog een lange weg te gaan is voordat de verantwoordelijkheid voor dit type misbruik niet meer bij de slachtoffers wordt gelegd: tieners. Tieners die misschien verliefd zijn, misschien dronken, maar bovenal kind. 

De documentaire All Inclusive Love kan zeker aan dat besef bijdragen. We volgen de dappere Manon tijdens haar traumatherapie – een combinatie van EMDR en boksen! – en uiteindelijk bij een zeer ongemakkelijke confrontatie met Hugo zelf, die zich (onherkenbaar in beeld gebracht) niets meer zegt te herinneren van de gebeurtenissen. Hij mag van geluk spreken dat zijn slachtoffer totaal niet uit blijkt op wraak of juridische gerechtigheid. Manon is alleen maar opgelucht dat ze nu closure heeft. En dat ze eindelijk de schuld niet meer bij zichzelf legt.

3Doc: All Inclusive Love

dinsdag 27 augustus

NPO 3 21.15-22.15

de nieuwste documentairetips in je mailbox?