De documentaire Be The Fool biedt een kijkje in het gezinsleven van twee kunstenaars die samenwerkten met ’s werelds grootste rocksterren.

Hoe is het om op te groeien als een kind van twee kunstenaars, die in de swingende jaren zestig en zeventig samenwerkten met de allergrootste rocksterren? De zoon en dochter van Barry Finch en Josje Leeger, die deel uitmaakten van het Nederlands-Engelse ontwerpcollectief The Fool, besloten het verhaal van hun ouders nieuw leven in te blazen. Samen met documentairemaker Joris Postema reisden ze onder meer naar Londen, Los Angeles en Ibiza, waar je je als kijker zult verbazen over de prestaties van de vier leden van dit opmerkelijke collectief, die schouder aan schouder stonden met muzikale goden uit de twintigste eeuw.

Publiciteitsman Finch en zijn geliefde Leeger brachten allereerst met het duo Simon Posthuma en Marijke Koger kleurrijke kleding op de markt, die ze verkochten vanuit het hippe Londen. Door het netwerk van Finch werkten ze samen met The Beatles (ze beschilderden hun Apple Boutique en John Lennons Rolls Royce), maakten ze psychedelische albumcovers en podiumkleding voor onder andere The Hollies en brachten ze ook zelf een Engelstalig folkalbum uit.

Scarlet en Jade Finch

Jade en Scarlet Finch, twee van de zes kinderen van Finch en Leeger, bezoeken onder meer hun voormalige strandhuizen in Los Angeles en Ibiza, waar ze hun niet altijd even stabiele kindertijd hebben doorgebracht. In Ibiza kreeg hun vader het voor elkaar om een concert te organiseren voor Bob Marley, maar in huize Finch liep de jonge Scarlet heftige brandwonden op door een ongeluk.

Vooral de persoonlijke verhalen van Scarlet, die door het vroegtijdig overlijden van hun moeder en hun drukbezette vader snel volwassen moest worden, maken indruk in deze enerverende film. Het is natuurlijk heel tof dat er interviews voorbijkomen met Bruce Dickinson (de zanger van Iron Maiden) en Graham Nash (van Crosby, Stills, Nash & Young). Maar in het hart van deze documentaire ligt een ontroerend coming-of-ageverhaal verscholen, dat zowel de mooie als traumatische herinneringen van een broer en zus illustreert, wier jonge jaren in het teken stonden van rock-’n-roll.

Het uur van de wolf: Be The Fool

dinsdag 20 augustus

NPO 2 22.10-23.10

de nieuwste documentairetips in je mailbox?