Een groep pioniers besloot samen ‘in verbinding’ te gaan leven in de buurt van Almere. De serie Droomdorp volgt hoe dat ging.

Dankzij doe-het-zelf-gebiedsontwikkeling heeft het poldergebied Oosterwold bij Almere een totaal ander karakter gekregen dan de rest van de stad, die op de tekentafel is ontstaan. Het grootste project op Oosterwold moest ’t Eemgoed worden: een uit 82 woningen en een gemeenschapshuis bestaande minisamenleving op vijftig hectare nieuwe natuur. Dromers en ook doeners Sant en Solange Ruyter namen in 2017 het initiatief voor ’t Eemgoed. De projectontwikkelaars misten samenhang in de maatschappij en wilden die bewerkstelligen op eigentijdse dorpslandgoederen: georganiseerd noaberschap in een nieuw te bouwen dorpje. De droom van de Ruyters bleek een gat in de markt, want de vraag naar verbinding en een huis was veel groter dan het aanbod.

Voor de prachtige vijfdelige documentaireserie Droomdorp volgde regisseur Martijn Kieft deze groep pioniers jarenlang. Op zijn rubberlaarzen toog hij naar het braakliggende bouwland om kennis te maken met de aanstaande bewoners van deze nieuwe wereld. De een koos voor Eemgoed vanwege de kinderen, de ander om er zelf oud te worden of omdat men alles had, maar er toch nog íets ontbrak. Men kon niet wachten om te verhuizen, maar er moest eerst nog gebouwd worden.

't Eemgoed Almere (Droomdorp)

Bouwprojecten duren altijd langer dan verwacht en worden duurder dan begroot. En als zich tijdens dat proces ook nog een wereldwijde pandemie voordoet, worden geduld en humeur van alle meedromers wel heel erg op de proef gesteld. Vervelend, al bood die vertraging wel meer tijd om te bedenken hoe verbinding in het nieuwe dorp democratisch georganiseerd kon worden.

Gemeenschappelijk beheer ontstaat immers niet vanzelf. Op ’t Eemgoed ging alles in goed en veel overleg. Overal kwam een werkgroep voor en die waren allemaal gebaseerd op het poldermodel. Geen boom ging de gemeenschappelijke grond in voordat alle argumenten voor en tegen over tafel waren gegaan. Heel aardig, maar ook wel vermoeiend. Bovendien vroegen de eigen woningen ook nog aandacht, want die leken niet op de artist impression van de website. Toen uiteindelijk bij de oplevering de wc bleek te ontbreken, was dat even slikken. Maar pioniers vinden daar wel weer iets op, toch?

’t Eemgoed is privéterrein. Belangstellenden die er een kijkje willen nemen kunnen zich aanmelden voor een rondleiding op eemgoed.nl

Droomdorp

maandag 28 augustus

NPO 2 22.05-22.55

de nieuwste documentairetips in je mailbox?