In My Generation volgt regisseur Anne-Marieke Graafmans het gelijknamige ouderenkoor bij de voorbereiding van hun optreden op de Zwarte Cross.

Toen begin dit jaar het programma van de Zwarte Cross bekend werd gemaakt waren veel vaste gasten even in verwarring. Want de naam van openingsact My Generation deed geen enkele bel rinkelen. Bovendien stond die onbekende openingsact ook nog eens geprogrammeerd in de Megatent waar je met duizenden bezoekers tegelijk een potje kunt höken. De leden van koor My Generation waren al net zo verbaasd over de uitnodiging door het grootste en gezelligste festival van Nederland. Ze waren tenslotte pas een jaar of vijf bij elkaar, hadden geen festivalervaring en op dirigent Boris Kothuis na bestond het gemengde ouderenkoor uit een stelletje amateurs. Goedwillende weliswaar, maar zo’n optreden vraagt een haast professionele voorbereiding. Er moeten nummers geselecteerd worden en die moeten flink worden gerepeteerd. Wordt het ‘Suspicous Minds’ van Elvis, of ‘Ruby Tuesday’ of ‘Satisfaction’ van The Rolling Stones? Of toch dat lastige ‘Viva La Vida’ van Coldplay. Alleen over ‘One Love’ van Bob Marley is geen discussie, die wordt sowieso gezongen. Aan Nederlandstalig doen ze niet. Ook over de branding moet worden nagedacht want er wordt heuse merchandise ontworpen.

Met een ouderenkoor dat zich een jaar lang voorbereidt op de grote dag heeft regisseur Graafmans goud in handen. Toch gaat My Generation niet alleen over de lange weg naar Lichtenvoorde. Het gaat ook over vriendschap, vitaal ouder worden en een beetje op elkaar letten. Daarvoor zit je tenslotte ook op koor en misschien is dat nog wel belangrijker. Achter de geraniums zitten kan altijd nog. Maar als na een jaar oefenen aan de vooravond van hun gig de generale repetitie allesbehalve vlekkeloos blijkt te verlopen kan het weleens spannend worden. De enthousiaste dirigent Kothuis houdt vol dat het allemaal wel goed komt. Zijn geruststellende woorden werken. Want de stemming is opperbest en zelfs uitgelaten in de luxe viptouringcar waarmee ze naar de Achterhoek rijden. Er wordt gezongen, dropjes gaan rond en met een gemiddelde leeftijd van 65 plus nog wat is een extra plaspauze geen overbodige luxe. Mooi op tijd arriveert men op het festival. Terwijl op de achtergrond Led Zeppelins ‘Whole Lotta Love’ klinkt worden de ouderen uit de bus geholpen en betreden ze voorzichtig het podium van de Megatent. Zal het dak eraf gaan? Drie, twee, een…

2Doc: My Generation

donderdag 10 oktober

npo 2 22.20-23.25

de nieuwste documentairetips in je mailbox?