Hoe palingen zich voortplanten is al eeuwenlang een mysterie voor vissers en wetenschappers. Nooit had een visser een jonge paling, of palingeitjes aangetroffen. Aristoteles geloofde daarom dat palingen uit modder ontstonden. Zelfs een jonge Sigmund Freud hield zich bezig met het mysterie van de palingseks. Wat daar de Freudiaanse betekenis van is, is voer voor psychologen.
‘Nog steeds is er nooit een palingeitje in het wild aangetroffen,’ zegt Rick Leemans, bioloog en onderzoeker bij Glasaal Volendam, een start-up die zich richt op het volledig kweken van palingen, van ei tot volwassen dier. Als dat lukt, is dat een enorme doorbraak.
Inmiddels is de levenscyclus van de paling grotendeels bekend. Na tientallen jaren in een plas of een sloot te hebben geleefd, ontwikkelen palingen van de ene op de andere dag geslachtsorganen. Vervolgens beginnen ze een epische reis naar de andere kant van de Atlantische oceaan, naar een gebied dat bekendstaat als de Sargassozee. Hier gebruiken de vrouwtjes hun laatste energie om eieren te leggen en, in het geval van de mannetjes, deze te bevruchten.