Van een frisse animatiefilm die queerheid omarmt tot een docu over een onconventionele opa. Voor deze zomer selecteerden de tien beste queer kijk- en luistertips van het afgelopen jaar.
Ga direct naar een categorie
Film: Nimona
Fantasy | Netflix
Fantasy-animatiefilm Nimona speelt met de conventies van het klassieke animatiesprookje. De expliciete omarming van de queer thematiek is indrukwekkend. Monsters en schurken zijn bekende metaforen voor queerheid; Nimona is geen mens en kan daarom niet trans genoemd worden, maar haar bestaan is duidelijk een allegorie voor de trans-ervaring. Mede door de queer thema's werd de film eerder opzij geschoven door Disney.
Film: The Blue Caftan
Drama | Pathé thuis + Picl
Marokkaans drama over de driehoeksverhouding dat zich afspeelt in een klein kleermakerszaakje. Meesterkleermaker Halim is al jaren gelukkig getrouwd met Mina. We verlaten hun winkeltje eigenlijk alleen om met Halim naar het badhuis te gaan, waar hij andere mannen ontmoet en we zien dat zijn huwelijk met Mina vooral een verstandshuwelijk is. Dat betekent overigens niet dat de twee ongelukkig zijn samen. Maar met de komst van Halims aantrekkelijke nieuwe leerling Youssef komt er wel een einde aan hun vertrouwde leventje.
Film: Blue Jean
Drama | Bioscoop
In 1988 gaat in Engeland een nieuwe wet van premier Thatcher in, waardoor leraren hun baan verliezen als bekend wordt dat ze gay zijn. En dus houdt gymlerares Jean in Georgia Oakley’s fraaie queer drama Blue Jean haar lesbische geaardheid angstvallig verborgen voor de collega’s op school. Maar haar dubbelleven komt onder druk te staan wanneer Jean een van haar pupillen tegenkomt in de gaybar.
Serie: Sort Of
Komedie | NPO Start
Sort Of is een komedieserie over twintigers vol met grappige, diepgaande personages die allemaal iets stunteligs hebben waardoor je direct van ze gaat houden. De serie leunt niet op grootse dramatiek of epische plotwendingen, maar op de innemende personages. In het tweede seizoen is de drempel voor de non-binaire en transfeminien hoofdpersoon Sabi om zichzelf te zijn lager geworden en krijgt die ruimte om zich op diens liefdesleven te richten.
Serie: Somebody Somewhere
Komedie | HBO Max
Een pracht van een serie over je thuis leren voelen in je eigen leven en vriendschap sluiten op volwassen leeftijd. Sam (Bridget Everett) is teruggekeerd naar het stadje in Kansas waar ze opgroeide om voor haar ernstig zieke zus te zorgen. Een half jaar na haar overlijden, heeft Sam geen idee wat ze met haar leven aan moet, tot ze Joel (Jeff Hiller) ontmoet die haar een zetje in de juiste richting geeft. Ondanks behoorlijk grof taalgebruik, is Somebody Somewhere enorm hartverwarmend.
Serie: Heartstopper
Tieners | Netflix
Charlie, de enige openlijk homoseksuele leerling van zijn Britse jongensschool, valt als een blok voor rugbyspeler Nick. Nick valt net zo hard terug (de getekende vonken spatten er letterlijk vanaf), al duurt het even voordat hij dit doorheeft. Heartstopper, gebaseerd op de gelijknamige populaire graphic novels, is eigenlijk een redelijk klassieke (erg goed gemaakte) romantische tienerserie, alleen zijn de hoofdpersonen toevallig allemaal queer. Dit laatste, en het feit dat ze allemaal verliefd en blij mogen zijn, wordt zo vanzelfsprekend gebracht dat het revolutionair is.
Seizoen twee van Heartstopper is vanaf donderdag 3 augustus te zien op Netflix
Docu: Mama
Familie | NPO Start
In het appartement van de Rotterdamse dragqueen Ma’MaQueen is het een zoete inval van biologische én gekozen gezinsleden. Samen met zes volwassen ‘drag-kinderen’ vormt dit zelf gekozen gezin een veilige haven. Bij elkaar vinden zij steun, geborgenheid en een thuis waarin zij zichzelf kunnen zijn.
Bekijk ook de korte docu Coming in van Esmee van Loon over de ongeschreven regels rondom de coming-out.
Docu: Changing the Game
Sport | NPO Start
De Amerikaanse regisseur Michael Barnett volgt in deze documentaire drie jonge transgenders, die uitblinken in hun gekozen sport. Mack – genetisch een meisje – won als jongen het kampioenschap worstelen voor meisjes in de staat Texas. Sarah is naast fanatiek skiër ook actief als make-upvlogger en transgenderactivist. Andraya uit Connecticut straalt sinds ze volwaardig lid is van het atletiekteam voor vrouwen. Omdat ze trans zijn hebben ze te maken met allerlei regels en wetgeving waar ze doorheen moeten navigeren om sportwedstrijden 'eerlijk' te houden.
Docu: Zon in de nacht
Familiegeschiedenis | NPO Start
In deze korte docu vermengt regisseur Anne Vaandrager op een verfrissende manier documentaire met fictie. Uitgangspunt is het verhaal van haar opa Cees, die homo was en een dubbelleven leidde. Hij verliet uiteindelijk zijn gezin en had daarna nauwelijks meer contact met zijn zoons. Vaandrager duikt oude familiefilmpjes op, gaat in gesprek met haar vader en oudtante én laat acteurs Eelco Smits en Nazmiye opa en oma naspelen. Op die scènes reageren Vaandrager en haar familieleden dan weer, wat van alles losmaakt. Gaandeweg komt de regisseur erachter dat ze meer met opa Cees gemeen heeft dan ze dacht.
Podcast: Welcome to Provincetown
Stadsportret
Maker Mitra Kaboli (The Heart) spendeerde de hele zomer van 2021 in Provincetown, Massachussets, een kustplaatsje waar de homogemeenschap van oudsher vakantie viert. Ze dompelde zich helemaal onder voor deze tiendelige podcast vol hete zon en zoute zee. Kaboli maakte contact met de vaste bewoners van de badplaats en het resultaat is een soort realitysoap in audio, vol mooie personages, zon, zand, feesten, maar ook maatschappelijke en persoonlijke inzichten.
Podcast: Hoi, ik ben nieuw
Genderidentiteit
Acteur en regisseur Fabian Jansen maakte een theatermonoloog GEMMA en aan de hand daarvan een podcast over genderidentiteit samen met journalist Lara Billie Rense. Ze zijn beiden non-binair en nog redelijk nieuw in deze gendervorm. Omdat ze zelf nog wat vragen hebben nodigen ze gasten uit die trans, non-binaire en cis zijn en gaan ze in gesprek over alles wat met genderidentiteit te maken heeft.