Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van dodo tot dokter
De weg van de dodo
Nederlands – journalistiek
Elke dag sterven er dieren uit. Door toedoen van de mens is dat in een stroomversnelling geraakt. Erover nadenken stemt moedeloos, maar er zijn ook mensen die in actie komen. Zij wijden hun leven aan het redden van één diersoort of het leefgebied van allerlei dieren. Deze mensen zijn de helden van de zesdelige podcastserie De weg van de dodo. Hierin volgt Jennifer Pettersson twee jaar lang drie natuurbeschermers. Ze krijgt hulp van bioloog Janneke Sindram, die vol zit met anekdotes over de soms ronduit lullige manieren waardoor diersoorten zijn verdwenen. Klimaatverandering en de verwoesting van leefgebieden van dieren zorgen ervoor dat de biodiversiteit steeds kleiner wordt, met catastrofale gevolgen. Ondertussen klooit iedereen maar wat aan, lijkt deze serie te zeggen. De podcast is niet alleen verontrustend, maar ook hoopvol, en af en toe zelfs grappig.
Parel radio: Parelzomer - Mannen die vrouwen haten
Nederlands - fictie
De Zweedse thriller Mannen die vrouwen haten, het eerste deel van de Millennium-trilogie, was in 2005 een wereldwijde bestseller. Hij gaat over een onderzoeksjournalist die samen met een excentrieke hacker een moord probeert op te lossen. In 2011 maakte de Hoorspelfabriek voor de NTR een hoorspel van het boek. Het was een omvangrijke productie, met beroemde acteurs als Victor Reinier en Rifka Lodeizen in de hoofdrollen. Parel radio is de podcast waarin mooie tijdloze audioproducties in het zonnetje gezet worden en een luisteraar suggereerde aan maker Stef Visjager om dit spannende hoorspel nog eens op te diepen. Dat bleek nog niet makkelijk, maar uiteindelijk zijn de mastertapes gevonden en konden we dit winterse verhaal de hele zomer volgen. Het acteerwerk en geluidsontwerp zijn sterk en het verhaal blijft bloedstollend. Alle afleveringen staan nu online.
Flashpoint
Amerikaans - journalistiek
Op 27 juli 1996 een ontplofte een bom tijdens de Olympische Zomerspelen in Atlanta, Georgia. Hierna volgden er nog drie, waarbij twee abortusklinieken en een homo-nachtclub werden verwoest. De bomaanslagen, die nooit openlijk zijn opgeëist, bleken het werk van Eric Rudolph, een fanatieke volger van de racistische Christian Identity-beweging.
Het leven van presentator Cole Locascio is op een opmerkelijke manier beïnvloed door een van de aanslagen, en dat vormt het bijzondere uitgangspunt van deze podcastserie. Flashpoint richt zich in eerste instantie niet op de klopjacht naar Rudolph, maar verdiept zich in de nasleep van de aanslagen en hoe de levens van de slachtoffers, omstanders en reddingswerkers voor altijd zijn veranderd. Locascio is een goede onderzoeker en interviewer, waardoor de serie wordt nergens sensationeel wordt, maar eerder bedachtzaam.
Chameleon: Dr. Miracle
Amerikaans - oplichters
Begin jaren 2000 werden dr. Robert Young en zijn alkalische dieet (gebaseerd op het op peil houden van de pH-waarde in je lichaam) zeer populair in Amerika omdat het beweerde veroudering tegen te gaan en terminale ziekten te genezen.
Youngs wellnesscentrum Miracle Ranch in Zuid-Californië behandelde patiënten tegen uiteenlopende ziektes als diabetes en zelfs kanker. Young bleek echter geen arts te zijn, en zijn patiënten werden niet beter, maar vaak nog zieker.
Het achtste seizoen van Chameleon, Dr Miracle, is het waargebeurde verhaal van een man die mensen ervan overtuigde dat kanker geen cel is, maar een ‘zure, giftige vloeistof’ en dat hij de genezing ervan in handen had, met alle dodelijke gevolgen van dien.