Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van Istanbul tot Niemandsland
Jacob, dood in Qatar
Nederlands – true crime
In 2021 overleed de Nederlander Jacob van Gulik in zijn appartement in Qatar. Jacob was een fitte dertiger die een paar jaar eerder zijn droombaan had gevonden als assistent-curator in het privémuseum van de Qatarese sjeik. Zijn dood is omgeven door allerlei verdachte omstandigheden, maar de autoriteiten werken niet mee aan een onderzoek. Ten einde raad kloppen Jacobs ouders aan bij kunstdetective Arthur Brand en journalist Lex Boon. Qatar staat al bekend om het onvrije regime en het museum blijkt een slangenkuil vol roddel en achterklap. Wat Boon allemaal ontdekt, hoor je in deze zevendelige podcast; een uitstekend geschreven serie vol met spannende cliffhangers.
Spionnen op de Noordzee
Nederlands - journalistiek
Onderzoeksjournalisten van Pointer ontdekten verdachte activiteit voor onze kust. Een verroest uitziend schip maakte zigzaggende bewegingen. Ze komen erachter dat het een Russisch schip betreft. Wat doet het daar en is het een bedreiging? Peter Keizer en Sander Bartling nemen de luisteraar in Spionnen op de Noordzee mee in hun onderzoek. Samen met een internationaal team van collega’s zetten ze zowel moderne technieken als ouderwets speurwerk in om meer informatie over deze spionageschepen boven water te krijgen. Het onderwerp van de podcast is spannend en actueel en er zijn veel reportage-elementen, maar soms blijft het toch lastig om dit zeer technische onderwerp toegankelijk te houden.
Cold cases: tegen het licht
Nederlands – true crime
In Cold Cases: tegen het licht duiken Kelly de Vries (dochter van Peter R.) en Annemiek van Spanje (advocaat) in onopgeloste moord- en vermissingszaken, die onderdeel zijn van de Case not Closed-campagne van de Peter R. de Vries Foundation.
Elke aflevering belicht een specifieke zaak en het juridische thema dat daarbij hoort, zoals het zwijgrecht in de zaak rondom de vermoorde baby Elise en de bescherming van tipgevers in de zaak van de vermiste Herman Ploegstra. In de tweede aflevering is vooral de samenwerking tussen Kelly de Vries en Anouk, de dochter van de vermiste Ploegstra, indrukwekkend. Beide vrouwen kampen op hun eigen manier met het verlies van een vader, en dat maakt het gesprek bijzonder om naar te luisteren.
Dankzij het empathisch vermogen en ervaring van de hosts is deze podcast een welkome uitzondering in het vaak ongevoelige en overvolle truecrimegenre. Verre van sensatiebelust, maar bedoeld om de juiste tipgevers te vinden om cold cases op te lossen.
De koningswens
Nederlands – human interest
‘Als het maar gezond is’, is het devies voor aanstaande ouders. Of je baby een jongen of een meisje is, zou niet uit moeten maken. Maar toch hebben mensen vaak een voorkeur, en als die niet uitkomt, kan dat soms leiden tot ‘geslachtsteleurstelling’. Hierover gaat deze vijfdelige podcast van de EO. Makers Anne-Sophie van den Toren en Rianne van der Linden spreken ouders, verloskundigen en deskundigen over het fenomeen, dat voor een deel samenhangt met de steeds verdergaande maakbaarheid van de maatschappij. Jammer dat ze veel te lang doorgaan op de anekdotes van een aantal verloskundigen die zeggen dat er mensen bestaan die een foetus van het ongewenste geslacht laten aborteren. Een non-issue dat de aandacht afleidt van het belang van veilige abortuszorg voor iedereen, stelt een abortusarts hier terecht tegenover. Los van deze uitglijder is dit een boeiende serie voor iedereen die weleens ‘en, wat wordt het?’ heeft gevraagd.