Elke week tipt de VPRO Boekengids drie nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Jen Beagin, Nicolas Mathieu, J.G. Farrell en Geert van der Kolk

Jen Beagin
De sekstypiste

Jen Beagin, die ons eerder de smakelijke tweeklapper Stofzuigen in het donker (2020) en vooral de hilarisch scherpgetongde schoonmaakster Mona schonk, voert opnieuw iemand met ruime toegang tot andermans privéleven op. Greta tikt in De sekstypiste (Atlas Contact) namelijk de sessieopnames uit van zelfingenomen New Age-sekstherapeut Ohm. Al doende wordt ze smoorverliefd op de stem van een cliënte, ‘De Zwitserse’, om na een toevallige ontmoeting in een hondenpark een nogal ongemakkelijke affaire met het object van haar obsessieve affectie te beginnen. Ongemakkelijk omdat Flavia getrouwd is, Greta seminoodgedwongen liegt over haar luistervinkvoorkennis en beiden persoonlijk trauma’s met zich meezeulen. Resultaat: een ontregelend verknipte romcom vol buiklachgrappige (therapie)dialogen en verrassende oneliners als ‘Haar kutje zag eruit als origami voor gevorderden.’ 

(Dirk-Jan Arensman)

Nicolas Mathieu
Connemara

Nicolas Mathieu (1978) noemde Connemara (Meulenhoff) naar de monsterhit van Michel Sardou die iedereen in de jaren tachtig kon meedreunen. Voor bijna-veertigers Hélène en Christophe is dit het nummer dat ze terugvoert naar hun jeugd in Épinal, toevallig ook de geboorteplaats van de auteur. Opgebrande carrièrevrouw Hélène is vanuit Parijs terugverhuisd nadat ze bij het horen van de opstarttoon van haar MacBook Pro al in overspannen tranen uitbarstte, ambitieloze oud-ijshockeybink Christophe is er nooit weggegaan. De sociale verschillen zijn groot, maar dat staat een affaire niet in de weg. Mathieu springt in deze fijne, sfeervolle roman heen en weer tussen het heden en de late jaren tachtig, toen de verhoudingen tussen deze twee nog heel anders lagen.

(Katja de Bruin)

J.G. Farrell
Onlusten

Laat je niet afschrikken door het wat knullige omslag van Onlusten (Manuzio), want wie deze roman uit 1970 eenmaal openslaat, zal onmiddellijk gegrepen worden door de belevenissen van een Engelse majoor die na WOI naar Ierland trekt om te trouwen met een meisje dat hij nauwelijks kent. Het is 1919 en de Ieren proberen de Britse overheersers uit hun land te verdrijven. De majoor, een integere, sympathieke vent, belandt in het Majestic hotel dat ooit heel chic was, maar dat nu op instorten staat. Hij blijft er desondanks plakken en raakt verwikkeld in tal van bizarre situaties, die dankzij het meesterschap van J.G. Farrell zowel onweerstaanbaar komisch als volstrekt geloofwaardig zijn. Onlusten is zo’n zeldzame roman die de perfectie benadert.

(Katja de Bruin)

Geert van der Kolk
Next stop: Wonderland

Dat Geert van der Kolk wereldreiziger, zeezeiler en correspondent in Polen en de VS is geweest, valt aan zijn omvangrijke oeuvre van romans en verhalen duidelijk af lezen. Tegenwoordig woont hij in Parijs. Een veertigjarig verblijf in Amerika, eerst in Washington, daarna Boston waar hij lid van was de Writer’s Room en creative writing doceerde, vindt zijn satirische bekroning in Next stop: Wonderland (De Kring), waarin oudere vrijgezel Alan vol scepsis schrijfles geeft aan studenten die hij niet mag beoordelen omdat ze de universiteit geld opleveren. Hij is bevriend met Alisa, een kunstschilder tevens happinesscoach, literatuurprofessor Caroline, en collega Ron, expat uit Holland. Scherpe dialogen, vermakelijk gedoe van dit eigenaardig viertal in het academische wereldje van Boston.

(Maarten van Bracht)

de boekengids in je mailbox?