Elke week tipt de VPRO Boekengids drie nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Lukas Maisel, Dorothy West & Bianca Bartels.

Lukas Maisel
Tanners erf

Boer Tanner is een tevreden man. Hij heeft een paar melkkoeien, een stier, zijn eigen land en een vrouw die hij nog altijd graag ziet. In dorpscafé De Stoffige Ezel drinkt hij geregeld een biertje met andere boeren, die hij al zijn hele leven kent. Maar dan ontdekt hij op zijn land het gat. Een enorm groot, diep gat. Tanner tuurt in de diepte maar vindt geen verklaring. ‘Er heerst een duisternis die onmogelijk zou moeten zijn op klaarlichte dag.’ De novelle Tanners erf (Atlas Contact) gaat over een boer en zijn land, en wat het betekent als je kostbaarste bezit plotseling verdwijnt. Lukas Maisel doet in fraai, sober proza verslag van Tanners toenemende wanhoop en eenzaamheid.

 

Dorothy West
De bruiloft

De ontstaansgeschiedenis van De bruiloft (Cossee) van Dorthy West (1907-1998) is haast nog mooier dan de roman zelf. Het jongste en langstlevende lid van de Harlem Renaissance schreef het bijna vijftig jaar na haar debuut, (semi)herontdekt door redactrice Jacqueline Kennedy Onassis (!). Maar Wests comebackboek zelf mag er ook zijn. Vooral vanwege haar subtiele schets van een weinig beschreven milieu: de elitaire hogere zwarte middenklasse, die zich hier anno 1953 in vakantie-enclave ‘het Ovaal’ bij Martha’s Vineyard opmaakt voor het huwelijk tussen golden girl Shelby Cole en, o schande, een onbeduidende, witte jazzmuzikant. Binnen de snobistische gemeenschap (waar een lichtere huidskleur ironisch genoeg statusverhogend is) voer voor ongemakkelijke gevoelens en diepgewortelde conflicten, die West met empathie én zelfspot uitserveert.

 

Bianca Bartels
Brood op de plank

Journaliste Bianca Bartels is telg uit een bakkersgeslacht aan vaders- én moederszijde, vijftien broodwerkers in totaal. In de familiekroniek Brood op de plank (Nieuw Amsterdam) verhaalt ze de ontwikkeling en teloorgang van het ambacht in de vorige eeuw en de lotgevallen van drie generaties warme bakkers, van overgrootvader Arnold in Purmerend tot vader Frans in Amsterdam. Verankerd in de katholieke zuil, behept met een streng arbeidsethos en de vereiste middenstandsmentaliteit knokten de Bartels bij alle veranderingen in de branche voor hun kleine zelfstandigheid. ‘Dat doorzettingsvermogen heeft zich in ons familiesysteem genesteld.’ Kneden, bakken, assortiment, klantenbinding, wetgeving, technologie, concurrentie – alle aspecten van het broodbedrijf komen langs. Enerverend is de naoorlogse geschiedenis van de bakkerijwinkel in de Amsterdamse Rijnstraat.

 

de boekengids in je mailbox?