Elke week tipt de VPRO Boekengids drie nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Adeline Dieudonné, Theo Toebosch, Hanna Bervoets en José Emilio Pacheco

Adeline Dieudonné
Blijf

In een chalet aan een bergmeer ligt een dode man. Binnenkort zal zijn vrouw een brief krijgen waarin zijn geheime geliefde zal uitleggen wat er is gebeurd. Die brief krijgen wij te lezen in Blijf (AtlasContact), de nieuwe spannende roman van Adeline Dieudonné. Daarin vertelt ze het verhaal van een vrouw die geen afscheid kan nemen van de man met wie ze acht jaar lang stiekem zo gelukkig is geweest. Ze wil hem bij zich houden, zo lang mogelijk, en dat moet je heel letterlijk opvatten. Dagenlang rijdt ze rond met het lijk van haar minnaar op de achterbank, steeds verder wegzinkend in een cocktail van verdriet en paniek. Een absurde roadtrip die verrassend ontroerend uitpakt.

(Katja de Bruin)  

Theo Toebosch
Kobarid

Sinds 2012 heeft Theo Toebosch zijn hart verpand aan Kobarid (spreek uit: Kobariet), een dorp van amper 1100 zielen in het zuiden van Slovenië, vlakbij Italië en Kroatië. Door zijn strategische ligging in een grensregio werd het herhaaldelijk ingedeeld bij, of bezet door, buurlanden. Tot 1915 bij Oostenrijk, gevolgd door fascistisch Italië, partizanen (tien dagen), nazi-Duitsland, het viel twee jaar onder geallieerd bestuur, daarna onder Joegoslavië, en hoort sinds 1990 bij Slovenië. ‘Het dorp met te veel geschiedenis’ luidt dan ook de ondertitel van Kobarid (De Bezige Bij), waar zich ook grote namen vertoonden: Hemingway, Victor Emanuel, Joffre, Mussolini, Tito, Eisenhower, Nasser en Haile Selassie. Toebosch beschrijft de wisselvallige geschiedenis, nagelaten sporen en ervaringen van de dorpsbewoners.

(Maarten van Bracht)

Hanna Bervoets
Leer me alles wat je weet

Dat Daniel, de hoofdpersoon van Leer me alles wat je weet (Pluim) dood is, onthult Hanna Bervoets al op de eerste pagina van haar nieuwe roman. Maar wat er precies is gebeurd, laat ze Daniels geliefde Jodie vertellen. Die krijgt zeshonderd pagina’s de tijd om met behulp van vrienden, collega’s en ex-geliefden het leven te reconstrueren van deze vrouw, die voor velen een held is. Daniel staat mensen bij die er ondanks ernstige medische klachten niet in slagen de juiste diagnose te krijgen. Bervoets laat haar volwassen leven parallel lopen aan de opkomst van het internet, en schetst een wijd uitwaaierend portret van de groep mensen die het leven van haar held hebben beïnvloed vanaf eind jaren tachtig tot nu.

(Katja de Bruin)

José Emilio Pacheco
Gevechten in de woestijn 

Dat Gevechten in de woestijn van José Emilio Pacheco (1939-2014) in Mexico al veertig jaar een absolute leeslijstklassieker is, zal best íéts te maken hebben de Oeroeg-omvang van circa zeventig pagina’s. Maar een charmant coming-of-ageverhaal biedt het beslist. Centraal staan de herinneringen van Carlos, die terugkijkt op hoe hij ooit als achtjarige Carlito smoorverliefd werd op de filmstermooie moeder van een klasgenootje, Mariana. Het opbiechten van zijn gevoelens leidt tot een hartverwarmend lieve ‘afwijzing’ én een tragikomische storm van overreactie door ouders, school en psychiater. Maar Pacheco schetst ook een scherp, verdrietig tijdsbeeld van Mexico kort na WO II, net zo in de ban van corruptie en de veramerikanisering van ‘jotdogs, milkshakes, áiscream’ als de verteller van zijn kalverliefde.

(Dirk-Jan Arensman)

de boekengids in je mailbox?