Elke week tipt de VPRO Boekengids drie nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Sonia Kronlund, Joke van Leeuwen en Piet de Moor.

Sonia Kronlund
Een buitengewone bedrieger

Sonia Kronlund is zo’n vrouw die valt op ‘praatjesmakers, leugenaars en andere charlatans’. Een ontmoeting met Marianne, die haar vertelt over een man die haar op onvoorstelbare wijze heeft bedrogen, brengt Kronlund ertoe het spoor van deze ‘meesteroplichter’ te volgen. Hij blijkt talloze parallelle levens te leiden, met verschillende vrouwen in verschillende landen, waarbij hij zich voordoet als oorlogsfotograaf, piloot, militair, ingenieur of chirurg met gefabriceerde documenten, foto’s en filmpjes als bewijs. In Een buitengewone bedrieger (Thomas Rap) legt Kronlund het duizelingwekkende web van leugens bloot dat Ricardo heeft geweven. Ze volgt zijn spoor tot aan zijn Braziliaanse geboortedorp aan toe, met als doel hem uiteindelijk in de ogen te kunnen kijken. Een verbijsterend maar fascinerend verhaal.

(Katja de Bruin)

Joke van Leeuwen
Alle tijden zijn onzeker

Alle tijden zijn onzeker (Querido) luidt niet voor niets de titel van deze sprankelde historische roman van Joke van Leeuwen. Want, ja, we volgen een bont gezelschap personages in het Parijs van 1783 en 1784. De nuchtere letterzetter Marie en jongensachtig speelse, wetenschappelijk experimenten uitvoerende en uitventende echtgenoot Vince; de morsige straatpredikant Gaston en zijn ‘discipel’ Pierre; alsmede de Koning (Lodewijk XVI) en de Buitenlandse (Marie Antoinette). Maar terwijl hun levens steeds meer met elkaar verknoopt raken, duiken telkens details op die je anno nu akelig bekend voorkomen. Van een op een muur gekalkte kreet (‘Ga trug nar je eige lant.’) en complottheorieën rond ‘inoculatie’ tot een personage dat gaandeweg veel weg krijgt van wat we tegenwoordig een incel noemen.

(Dirk-Jan Arensman)

Piet de Moor
Met Kafka in Berlijn

Wie dit Kafka-jaar iets van hem las (brieven bijvoorbeeld), zou ook óver hem kunnen lezen. Leven en werk van gaan immers naadloos in elkaar over, betoogt ook Piet de Moor in Met Kafka in Berlijn (Pelckmans). De tuberculeuze, armlastige schrijver, die als veertigjarige haast niets had gepubliceerd, was met één koffer het benauwende Praag en zijn familie eindelijk ontvlucht en woonde met Felice Bauer een half jaar voor zijn dood in 1924 op drie Berlijnse adressen, nog afhankelijk van geld dat zijn ouders (door)stuurden. De Moor volgt Kafka er op de voet en verbindt dat nauwkeurig en behoedzaam met diens hele levensloop. Knap gedaan, in kort bestek krijgt je een goede indruk wie Franz geweest moet zijn.

(Maarten van Bracht)

de boekengids in je mailbox?