Elke week tipt de VPRO Boekengids een aantal nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Axel Hacke, André Aciman, Neige Sinno en Carys Davies.

Axel Hacke
Over vrolijkheid in donkere tijden

Toen Axel Hacke zijn zoveelste artikel toezegde maar het onderwerp meteen weer vergat, ging bij hem een belletje rinkelen. Waarom ben ik geen vrolijk mens, vroeg de in Duitsland veelgelezen schrijver en columnist zich af. Want ‘Heiterkeit’ luidde het bestelde thema – wat overigens een ruimere betekenis heeft dan onze vrolijkheid. Zelfonderzoek op basis van minder leuke eigen ervaringen en lectuur van wat sinds de Grieken over dit begrip werd geschreven leidde al associërend tot het vlot leesbare Over vrolijkheid in donkere tijden (De Bezige Bij). Over de functie van lachen, grappen, zelfspot en humor als antidotum tegen hedendaagse loden ernst waarin alles zin en betekenis moet hebben. Voor elk wat wils, maar uitstijgend boven menig zelfhulpboek.

(Maarten van Bracht)

André Aciman
De gentleman uit Peru

De vaste ingrediënten Italiaanse zomerzon en gepassioneerde liefde zijn present. Maar André Aciman, die daar sinds Noem me bij mijn naam (2007) om bekendstaat, verrast ook met De gentleman uit Peru (Ambo|Anthos); een compacte roman die een magisch-realistisch zwijmelsprookje mag heten. Plaats van handeling is een hotel aan de Amalfikust, waar een groep jonge Amerikaanse toeristen, wachtend tot hun zeiljacht is gerepareerd, in de ban raakt van de titelfiguur. De elegante oudere heer Raúl legt eerst zijn genezende hand op een tennisblessure, en blijkt vervolgens een helderziende met intieme kennis over hun levens. En wanneer hij de sceptische Margot zijn geschiedenis vertelt, blijken (leef)tijd en de dood door te de liefde te overwinnen obstakels. Tikje sentimenteel, behoorlijk meeslepend.

(Dirk-Jan Arensman)

Neige Sinno
Trieste tijger

Zeven jaar was Neige Sinno, een mager meisje dat nog niet eens al haar tanden had gewisseld, toen haar stiefvader haar voor het eerst verkrachtte. Pas jaren later vertelde ze haar moeder wat er was voorgevallen. Die deed er vervolgens een jaar over om haar man te verlaten. In Trieste tijger (Prometheus) belicht Sinno deze ervaring vanuit elk perspectief, ook dat van haar stiefvader. Nadat ze aangifte deed, bekende hij het misbruik en werd hij veroordeeld, wat uitzonderlijk is in dit soort zaken. Sinno maakt duidelijk hoe enorm de impact van dit verleden op haar dagelijks leven is. Alles is ermee verweven. Wie iets wil proberen te begrijpen van iets onbegrijpelijks als kindermisbruik zal geen beter boek vinden dan Trieste tijger.

(Katja de Bruin)

Carys Davies
Helder

Schotland, 1843. Predikant John wil een nieuwe kerk stichten en heeft geld nodig. Dus laat hij zich naar een afgelegen eilandje sturen met als opdracht de enig overgebleven bewoner daar te onteigenen en mee terug te nemen naar het vasteland. Deze Ivar leeft van het ruige land, met een koe, een paar schapen en zijn oude, trouwe paardje als gezelschap. Wanneer de twee mannen elkaar treffen, is dat onder andere omstandigheden dan John had voorzien. Na een val van een klif is hij overgeleverd aan de zorgen van Ivar, die alleen Norn spreekt; een taal die nagenoeg is uitgestorven. In Helder (Meulenhoff) laat Carys Davies deze twee tegenpolen in spaarzaam, trefzeker proza tot elkaar komen.

(Katja de Bruin)

de boekengids in je mailbox?