Jonah Freud & Garrelt Verhoeven
Het kookboek van Nederland
In Het kookboek van Nederland (bijzonder fraai uitgegeven door Lannoo) voeren boekhistoricus Garrelt Verhoeven en culinair journalist Jonah Freud de lezer door vijfhonderd jaar culinaire Nederlandse geschiedenis aan de hand van honderd kookboeken die bepalend waren voor hun tijd. Van ‘de volmaakte en zuinige keukenmeid’ Aaltje, die na veertig jaar voor deftige grachtengordelfamilies te hebben gekookt in 1803 uitlegde hoe al die spyzen op de smaaklykste wyze konden worden bereid, tot Escoffier, Montignac, Sonja Bakker en Ottolenghi. Wat at je als vegetariër in 1896? Wat kwam er in 1918 op tafel, toen vrijwel alles op de bon was? Hoe gebruikte je in 1986 die wonderbaarlijke magnetron? Wie veroorzaakte er een run op zesteurs? Een heerlijk cultuurhistorisch overzicht, waarin bovendien uit alle honderd kookboeken een recept is opgenomen, van heilzame runderhersens in schelpen tot Friese drabbelkoekjes.
(Katja de Bruin)