Wil de echte Joker nu opstaan... Voor iedereen onder de veertig jaar: dit is een verwijzing naar het tv-spelletje Wie van de Drie, waarin drie personen zich aan een panel voorstelden, steeds met dezelfde naam. Elk panellid had een minuut de tijd om vragen te stellen aan de kandidaten. Daarna moesten de panelleden raden welke van de drie de echte was. Aan het eind van het spelletje werd aan de enige echte gevraagd om op te staan.
Bij Joker is het meer Wie van de Twee. Aan de ene kant heb je Arthur Fleck, die we in 2019 in Todd Phillips’ geslaagde mix van karakterstudie en superheldenfilm Joker leerden kennen als een machteloze, miskende veertiger die nog bij zijn moeder woont. Na een leven vol vernederingen draait de in wezen zachtmoedige Arthur door en slaat hij aan het moorden. Waarna hij zal uitgroeien tot The Joker, de belangrijkste schurk in het Batman-universum. Want dat was het idee van Phillips: geen film over hoe het is om Joker te zijn, maar hoe het is om Joker te wórden.
Joker trof destijds de tijdgeest hard in de onderbuik. Met alle overreacties van dien. Een handvol recensenten sprak schande van de film, omdat ze bang waren dat bezoekers, (vooral mannelijke) Arthurs greep naar geweld zouden toejuichen als noodzakelijk en onvermijdelijk. Chaos zou het gevolg zijn.
Tijdens de première van de film in New York, waarbij ook regisseur Phillips en hoofdrolspeler Joaquin Phoenix aanwezig waren, hield de oproerpolitie daarom iedereen nauwlettend in de gaten, uit angst dat er na de film rellen zouden ontstaan. Maar chaos bleef uit. En hoewel de film wereldwijd meer dan een miljard dollar zou opbrengen, braken er tijdens of na de voorstellingen nergens rellen uit.