Afgelopen zondag sprak acteur Pierre Bokma in Zomergasten met Hanneke Groenteman over zijn bewogen levensloop, inspiratiebronnen en fascinaties, waarbij hij onder meer bewonderend sprak over Tilda Swinton, Marlon Brando én Ratatouille.

Tijdens een Zomergasten-avond die over veel meer ging dan alleen het acteervak, stond Pierre Bokma toch stil bij een paar films en series die hem raakten, hielpen of beïnvloedden. Van die films is niet alles te zien in Nederland (het militaire drama Reflections in a Golden Eye met Marlon Brando is bijvoorbeeld met geen mogelijkheid te streamen), maar gelukkig zijn onderstaande vijf films en series wél gewoon te bekijken. 

De aflevering van Zomergasten is terug te kijken via NPO Start

Stanley Kubrick: A Life in Pictures (Apple TV+)

Soms zijn er zinnenprikkelende gedachten over samenwerkingen tussen topacteurs- en regisseurs. Helaas gaan we nooit zien wat Stanley Kubrick uit Pierre Bokma had kunnen halen, maar gelukkig nam die laatste wel een fragment mee uit deze zeer interessante Kubrickdocu van vertrouwde medewerker, producent en zwager Jan Harlan uit 2001. Zijn documentaire geeft een sterk inkijkje in de werkwijze van een lastige perfectionist, laat bewonderaars aan het woord, maar staat ook stil bij de moeilijker kanten van Kubrick, bijvoorbeeld met acteurs die vertellen hoe ingewikkeld het was om met hem samen te werken. Boeiende materie voor cinefielen. 

Stanley Kubrick: A Life in Pictures is te zien via Apple TV

The Young Pope (HBO Max)

Er zit iets lekkers in gewetenloosheid, stelde Bokma toen hij sprak over deze sublieme serie van Paolo Sorrentino (La Grande Bellezza), over de (fictieve) eerste Amerikaanse Paus (gespeeld door Jude Law, die – om Groenteman te citeren – ‘een potje acteert van heb ik jou daar’). De geschiedenis bracht genoeg vreemde pausen voort, maar de kans dat de kerk deze koele, verwaande, aartsconservatieve en tirannieke leider zou aanstellen, lijkt niet heel groot. Sorrentino laat Rome daarbij zien als een ongekend wespennest, zonder de katholieken al te veel op de kast te jagen. De overweldigende beelden en de heerlijk narcistische Law (in zijn beste rol tot nu toe) maken The Young Pope tot iets onvergetelijks. 

The Young Pope is te zien via HBO Max en Canal+

We Need to Talk About Kevin (o.a. NPO Start)

De keuzefilm van Bokma is geen film om eens lekker bij te gaan lachen, maar wel extreem overdonderend. Deze film van de Schotse topregisseur Lynne Ramsay (You Were Never Really Here) draait om het akelige verhaal van tiener Kevin (Ezra Miller), die een bloedbad aanricht op een highschool, maar waarbij het gissen blijft naar de motieven. Een mogelijke verklaring ligt wellicht in de moeizame relatie met zijn moeder (herkenbare thematiek voor Bokma, waarover hij uitvoerig sprak in Zomergasten). De rol van ‘slechte moeder’ wordt zeer indrukwekkend en ingetogen wanhopig gespeeld door Tilda Swinton, met sterk tegenspel van Miller als de haast duivelse Kevin. 

We Need to Talk About Kevin is te zien via NPO Start, Prime Video, Cinemember, MyLum, en Pathé Thuis

Ratatouille (o.a. Disney+)

‘Het werk van een recensent is vaak eenvoudig. We riskeren weinig, maar stellen ons boven degenen wier werk en persoon wij beoordelen.’ Aan het eind van de Zomergasten-uitzending wilde Bokma toch nog even iets kwijt over recensenten, ingeleid door dit citaat uit de voortreffelijke Pixarfilm Ratatouille. Volgens Bokma is het fenomeen ‘recensent’ te veel opgeklopt en moet er duidelijker worden gemaakt dat een recensent ook maar een mening ventileert. Nu heeft de gemiddelde recensent over Ratatouille vermoedelijk niet veel te klagen, want deze animatiefilm over een jonge Parijse rat die chef-kok wil worden in een toprestaurant, raakt uiteindelijk iedereen in het hart, met een gelaagd verhaal en topvermaak voor alle leeftijden. 

Ratatouille is te zien via Disney+, Prime Video, Apple TV+ en MeJane

De Joodse Raad (NPO Start)

De aflevering met Bokma begon wat ongebruikelijk, daar presentator Hanneke Groenteman graag zélf wilde beginnen met een fragment uit de serie De Joodse Raad, waarin Bokma eerder dit jaar een verbluffende hoofdrol speelde. Die ijzersterke serie draait om ‘De Joodsche Raad’, die tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeert als ‘contactorgaan’ tussen de nazi’s en Joodse Nederlanders. Voormannen David Cohen (Bokma) en Abraham Asscher (Jack Wouterse) hopen via deze diplomatieke weg het ergste leed te voorkomen voor de Joodse bevolking van Amsterdam. Tevergeefs. Het complexe, tragische verhaal komt vooral perfect samen in de door Bokma gespeelde Cohen, die tot de laatste snik blijft onderhandelen en meebuigen. Groenteman kreeg het in de uitzending te kwaad toen ze het fragment zag: ‘Als je gekieteld wordt, moet je lachen. Als je De Joodse Raad ziet, moet je huilen.’  Daar is geen woord aan gelogen. 

 De Joodse Raad is te zien via NPO Start

elke vrijdag