In dit overzicht vind je beste speelfilms, documentaires en series op streamingdienst Apple TV+.
Films
The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
Het was de Kersthit van 2019 in de Britse boekhandels: The Boy, the Mole, the Fox and the Horse, een geïllustreerd boek over een jongen die bevriend raakt met een mol, een vos en een paard. De oorsprong van zijn boek lag volgens de auteur, de Britse tekenaar Charlie Mackesy, in openhartige en filosofische gesprekken met vrienden over wat er echt toe doet in het leven. Die leidden tot een eerste tekening van een jongetje op een paard. ‘Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?’ vraagt de jongen. ‘Help,’ antwoordt het paard. Mackesy bewerkte het boek zelf tot een prachtige korte animatiefilm voor Apple Studios en de BBC, met hulp van producenten als J. J. Abrams en Woody Harrelson. Bekroond met de Oscar voor beste korte animatiefilm.
Cha Cha Real Smooth
Zijn prijswinnende filmdebuut Shithouse maakte hij toen hij pas 22 jaar oud was. Twee jaar later is de Amerikaanse regisseur/scenarist/acteur Cooper Raiff terug met dit sterke coming of age-drama over de twintiger Andrew (Raiff). Net afgestudeerd en zoekend naar een serieuze baan, leeft hij tijdelijk bij zijn ouders en broertje thuis. Ondertussen werkt hij als 'party starter' op bar mitswa’s, waar hij Domino (Johnson) en haar autistische dochter Lola (Burghardt) ontmoet. Langzaamaan wordt hij deel van hun leven en bloeit er een bijzondere band op tussen de drie. Prachtig kwetsbare en eerlijke film over opgroeien, relaties en zelfacceptatie met mooie rollen voor Johnson, Burghardt en Leslie Mann. Won de publieksprijs op het Sundance filmfestival.
Lees ook: 'Zit vol met treffende observaties over thema's als relaties en zelfacceptatie'
Fancy Dance
Films over inheemse Amerikanen gaan vaak over de akelige omstandigheden waarin ze verkeren. Erica Tremblay toont met haar debuutfilm de problemen waar inheemse vrouwen mee te maken hebben, maar benadrukt ook de vreugde van gemeenschap. In Fancy Dance, vernoemd naar een traditionele dans, viert ze de cultuur van de Seneca-Cayuga stam, waartoe ze zelf behoort. Jax (Lily Gladstone) en haar nichtje Roki (Isabel Deroy-Olson) bereiden zich voor op de jaarlijkse powwow, terwijl ze zoeken naar hun vermiste zus en moeder. Tremblay toont verschillende inheemse kwesties in haar compacte drama, dat vooral indruk maakt door de band tussen tante en nicht.
Flora and Son
Alleenstaande moeder Flora (Eve Hewson) zit niet in de beste fase. Haar rebelse, muzikaal getalenteerde zoon trekt vooral op met zijn vader, terwijl zij hardnekkig blijft vasthouden aan een losbandige levensstijl. Flora probeert de band met haar zoon te herstellen door gitaarlessen te nemen bij een knappe Amerikaanse docent (Joseph Gordon-Levitt), met wie ze (via Zoom) al snel een klik voelt. De Ierse regisseur John Carney is een meester in tragikomedies waarin muziek de helende factor is (zie bijvoorbeeld Once en Sing Street), en trekt die lijn hier moeiteloos door. Vernieuwend of verheffend is het niet, maar doeltreffend is het zeker.
Girls State
Na de documentaire Boys State, over het Amerikaanse zomerkamp waarbij jongens een eigen overheid oprichten, kijkt deze zusterfilm naar de tienermeisjes uit Missouri die in 2022 samenkomen voor Girls State. Het voelt aangenaam verfrissend dat het de geëngageerde en ambitieuze meisjes lukt om samen te werken en elkaar tegemoet te komen ondanks hun ideologische verschillen. Maar het is pijnlijk om te zien hoezeer het programma, dat is bedoeld om deze meisjes kracht te geven, ze juist beperkt. Terwijl de jongens aan de andere kant van de campus serieuze debatten voeren, krijgen de meisjes kledingvoorschriften en oefenen ze het Girls State-lied. Iets dat ook de deelnemers opvalt. Een hoopgevende en tegelijkertijd confronterende documentaire.
Killers of the Flower Moon
Begin jaren twintig van de vorige eeuw werden tientallen leden van de Osage-stam vermoord nadat op hun land olie was gevonden. Onder de slachtoffers veel Osage-vrouwen, die opvallend vaak met witte mannen waren getrouwd. Deze monumentale verfilming van David Granns gelijknamige non-fictieboek gaat over zo’n echtpaar: Mollie en Ernest Burkhart (Gladstone en DiCaprio). De niet al te snuggere Ernest is een neef van veeboer William Hale (DeNiro), die het brein blijkt achter de moorden op de Osage. Vloeiend verteld (de film duurt ruim drie uur) en indrukwekkend gespeeld episch drama van Scorsese, die diep afdaalt in de ziel van kapitalistisch Amerika.
Bekijk ook: Scorsese, De Niro en Dicaprio over Killers of the Flower Moon
Napoleon
We volgen de militaire bliksemcarrière van Napoleon Bonaparte (Phoenix, fantastisch), van tweede luitenant op zijn 16de, generaal op zijn 24ste, tot keizer en alleenheerser op zijn 35ste. En we zijn getuige van zijn onstuimige huwelijk met de overspelige Joséphine (Kirby, ook fantastisch), op wie Napoleon zijn hele leven verliefd is gebleven. Epische biopic van de Brit Ridley Scott, de maker van filmklassiekers als Alien, Blade Runner en Gladiator (ook met Phoenix). Zo goed als zonder CGI gemaakt, wat het half dozijn historische veldslagen dat we te zien krijgen beslist realistischer maakt. Maar het hart van de film is Napoleons liefde voor Joséphine, de enige strijd die hij niet kon winnen.
Lees ook: 'Zelfverzekerd op het slagveld, kwetsbaar in de liefde'
The Pigeon Tunnel
Visueel fraaie documentaire van Errol Morris over David Cornwell, die onder het pseudoniem John Le Carré een beroemd schrijver werd van boeken als The Spy Who Came in From the Cold, The Little Drummer Girl en Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Cornwell vertelt in dit laatste interview voor zijn dood in 2020 over zijn eigen tijd bij de geheime dienst, de ‘zelfopgelegde schizofrenie’ van spionnen, en over de mythe van James Bond die hij wilde ontmaskeren. En hij is openhartig over zijn jeugd. Hij groeide op zonder moeder, die gevlucht was voor de onberekenbare, harde oplichter Ronnie Cornwell. ’Dit zijn geen zielige verhalen. Het is geen klacht. Zoals Graham Greene al zei:”De kindertijd is het krediet van de schrijver.”’
Still
Een trillende pink. Daarmee begint alle ellende in dit intieme portret van acteur Michael J. Fox, die in 1990, op de top van zijn roem, te horen krijgt dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Acteren wordt steeds uitdagender, maar Fox houdt zijn ziekte jarenlang geheim, bang om te worden beschouwd als ‘zielenpiet’. De documentaire is daarbij zowel een reconstructie van zijn grote doorbraak met Family Ties en Back to the Future, als een portret over hoe hij zich tegenwoordig (letterlijk) staande probeert te houden. Indringend en openhartig, zonder dat Fox ooit een ‘zielenpiet’ wordt.
Tragedy of Macbeth
Superieure Shakespeareverfilming van Joel Coen, die voor het eerst regisseert zonder broer Ethan. Met perfect gecaste hoofdrolspelers: Washingtons warme, nobele uitstraling maakt bruut Macbeth verrassend menselijk, en McDormand is een verbitterde, haast meelijwekkende Lady Macbeth. Ook Hunter is sterk als het lugubere heksentrio dat de antiheld aanzet tot zijn machtswellust. De prachtig gecomponeerde zwart-witshots (van Bruno Delbonnel) en kale decors brengen het Duitse expressionisme en de schilderijen van Escher in herinnering. De oud-Engelse tekst komt weergaloos tot leven: ‘By the pricking of my thumbs, something wicked this way comes!’
Wolfwalkers
Aimabele animatiefilm die kenmerken mengt van Disney, anime, jugendstil en Keltische patronen in een pleidooi voor waarneming met ook neus, oren en poten. In een door de Engelsen bezet Iers stadje anno 1650 is de vader van het stoere stadsmeisje Robyn verantwoordelijk voor de jacht op de wolven in het bos. Als Robyn stiekem de stadspoort uit sluipt ontmoet ze bosmeisje Mebh, dat met wolven praat en genezende krachten heeft. Ietwat etherisch, lyrisch, emancipatoir sprookje, dat parallellen trekt tussen allerhande vormen van onderdrukking.
Series
The Afterparty
Scenarist/regisseur Christopher Miller maakte de afgelopen jaren samen met Phil Lord onder meer een messcherpe 21 Jump Street-remake en briljante animatiefilms als Into the Spider-Verse en The Lego Movie. In zijn nieuwste solocreatie, een komische whodunit-serie voor Apple TV+, wordt in het eerste seizoen een onuitstaanbare popster (Dave Franco) tijdens de afterparty van zijn schoolreünie vermoord. Meerdere oud-klasgenoten zijn verdacht. In het tweede seizoen wordt een bruidegom (en crypto-miljonair) dood aangetroffen in zijn bed, de ochtend na de bruiloft. De afleveringen van ongeveer dertig minuten verschillen steeds sterk in stijl; zo is de zesde aflevering van het eerste seizoen grotendeels geanimeerd en is de beste aflevering van het tweede seizoen gedraaid in film noir-stijl. Tiffany Haddish steelt in beide reeksen de show als briljante detective.
Bad Sisters
Bad Sisters begint bij de uitvaart van John Paul, ofwel de ‘prick’ zoals zijn vier schoonzussen hem noemen. Met goede reden want, zo zien we in flashbacks, de man was een sadistische klootzak die zijn vrouw Grace (Anne-Marie Duff) klein en angstig hield en de zussen het leven zuur maakte. Zo erg zelfs dat de vier, onder leiding van oudste zus Eva (Sharon Horgan, die de serie ook creëerde), hem misschien wel, of niet hebben vermoord. Een zeer geslaagde donkere comedy uit Ierland met fijne oneliners en sterk acteerwerk.
The Changeling
Intrigerende serie naar het gelijknamige boek van Victor LaValle. In eerste instantie lijkt de verliefdheid tussen tweedehands boekeninkoper Apollo (de altijd geweldige Lakeith Stanfield) en bibliothecaresse Emma (Clark Backo) uit te draaien op een klassieke romance. Maar na de geboorte van hun eerste kind, begint Emma zich steeds vreemder te gedragen, om uiteindelijk spoorloos te verdwijnen. Maar verwacht daarna geen klassiek vermissingsdrama, want dit achtdelige ‘horrorsprookje voor volwassenen’ hangt vooral aan elkaar van de mysteries en spookachtige situaties die steeds gekker worden. Dat werkt uitstekend, want The Changeling is in een overvol serielandschap een aangenaam surrealistische, eigenzinnige uitzondering.
Lees ook: 'The Changeling is geen doorsnee dramaserie, maar een wonderlijke genremix'
For All Mankind
Ruimtevaartserie For All Mankind is een typisch voorbeeld van een serie die heel rustig de tijd neemt om setting en personages neer te zetten. Toch is het startpunt interessant genoeg: hoe had de ruimterace eruitgezien als de Russen eerder op de maan waren geland dan de Amerikanen? Weken voor de geplande lancering van Apollo 11 in 1969, zet niet Neil maar kosmonaut Alexei die eerste historische stappen. Daarna ontstaat een alternatieve geschiedenis waarin de space race nooit eindigt. Die alternatieve draai aan de geschiedenis levert een bedachtzaam én (uiteindelijk) razend spannend drama op.
The Last Days of Ptolemy Grey
Sterke miniserie over de 91-jarige Ptolemy Grey (Samuel L. Jackson in zijn eerste tv-hoofdrol), die zijn dementie probeert af te remmen met een dubieuze behandelmethode. Die behandeling maakt het mogelijk om kortstondig alle herinneringen terug te brengen, maar is niet zonder gevaarlijke bijwerkingen: na de behandeling kan de dementie harder toeslaan dan daarvoor. Toch ziet Ptolemy het als de enige kans om nog iets van zijn uitzichtloze leven te maken, vooral omdat hij recht wil doen aan de dood van zijn neef. Bij dat laatste krijgt hij hulp van weeskind Robyn (Dominique Fishback), met wie Ptolemy al snel een sterke band opbouwt. De plot is soms wat onevenwichtig, maar Jackson en Fishback maken dit imponerende karakterdrama de moeite meer dan waard.
Little America
Een verhaal hoeft niet groots en meeslepend te zijn, om te beroeren. Dat laat Little America zowel in het eerste als het tweede seizoen zien. Iedere aflevering vertelt een opzichzelfstaand verhaaltje over immigranten in de VS. Verhalen van worstelingen, frustratie maar ook hoop en menselijkheid. Hoogtepunten zijn een aflevering over een uit Somalië gevluchte man die een mediastorm ontketent wanneer hij kameel op een stokje serveert op de lokale kermis, en een aflevering over een vrouw uit Belize die in New York een ‘bh-fluisteraar’ wordt. Perfect voor een flinke dosis feelgood.
Lees ook: 'Little America toont de andere kant van het immigrantenverhaal'
Masters of the Air
Officieus vervolg op klassieke oorlogsseries Band of Brothers en The Pacific. Net als in die series draait het hier om een groep jonge Amerikaanse soldaten, die in de Tweede Wereldoorlog de strijd aangaan met nazi-Duitsland. Ditmaal volgen we ‘The 100th Bomb Group’, een eenheid van de luchtmacht die vanuit een bommenwerper zoveel mogelijk vijanden moet elimineren. De eenheid werd uiteindelijk omgedoopt tot ‘The Bloody Hundreth’, omdat er tussen 1942 en 1945 zware verliezen werden geleden. Dat leidt uiteraard tot een tragisch heldenverhaal over opoffering en broederschap, maar de serie imponeert vooral als visueel overdonderend oorlogsspektakel.
Lees ook: 'Zet de lijn van voorgangers Band of Brothers en The Pacific moeiteloos voort'
The Morning Show
Dramaserie over het reilen en zeilen van een Amerikaans tv-programma. Presentator Mitch Kessler (Steve Carell) wordt wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag ontslagen, waardoor zijn goede vriendin en populaire copresentator Alex (Jennifer Aniston) er alleen voor komt te staan. Dit vlaggenschip van Apple TV+ werd aanvankelijk niet al te enthousiast ontvangen door de critici, maar gedurende het eerste seizoen werd het steeds beter. Met als hoogtepunt de rol van Billy Crudup als netwerkmanager Cory Ellison, die met zijn sardonische glimlach en politieke spelletjes – waar de gemiddelde nieuwsredactie nog heel wat van kan leren – een genot is om naar te kijken.
Pachinko
Voortreffelijk historisch epos over meerdere generaties van één Koreaanse familie, die over een periode van tachtig jaar voortdurend te maken krijgt met discriminatie en uitsluiting. Het verhaal wordt vooral verteld vanuit het perspectief van de Koreaanse Sunja, die we op meerdere leeftijden volgen (onder meer als oudere vrouw, gespeeld door de voortreffelijke Oscarwinnaar Youn Yuh-jung uit Minari). Haar familie wordt tussen 1910 en 1945 slachtoffer van de Japanse bezetting, en de gevolgen blijven nog decennialang dooretteren. Het resulteert in een sterke emotionele vertelling, die nog eens extra wordt versterkt door een verbluffende visuele stijl. Let vooral ook op de heerlijk wervelende openingssequentie, waarin we de hele cast zien dansen in een pachinkopaleis.
Lees ook: 'Een prachtige, ontroerende serie over familie, uitsluiting en de tol van de geschiedenis'
Het tweede seizoen van Pachinko verschijnt 23 augustus op Apple TV+
Severance
Verbluffende paranoiathriller over een nabije toekomst waarin werk en privé door een ingenieuze behandeltechniek gescheiden kunnen worden. Hiermee kunnen werknemers hun leven buiten kantoor vergeten als ze aan het werk zijn, en vice versa. Klinkt handig, maar manager Mark (een sublieme Adam Scott) lijkt in geen van beide werelden écht gelukkig. De komst van een eigenwijze nieuwe collega verandert alles. De opbouw van Severance is uiterst geduldig, maar deze eigenzinnige liefdesbaby van het werk van Stanley Kubrick en Charlie Kaufman wordt met de aflevering intrigerender. Een van de beste series van 2022.
Lees ook: 'Een wonderlijk intrigerende mix van paranoia, zwarte kantoorhumor en mysterie'
Silo
Intrigerende dystopieserie over een samenleving die in een enorme ondergrondse bunker leeft nadat de wereld 140 jaar eerder ‘onleefbaar’ is verklaard. Het leven lijkt er vreedzaam, maar niemand weet wanneer of waarom de bunker precies gebouwd is, en niemand is ooit buiten geweest. Een onderzoeker (Rashida Jones), technicus (Rebecca Ferguson) en sheriff (David Oyelowo) gaan op zoek naar de waarheid. Apple investeerde flink in deze ambitieuze boekverfilming, en dat betaalt zich vooral uit in de imponerende ondergrondse wereld. De mysteries en de sterrencast doen de rest.
Slow Horses
Niet in het strakke hoofdkantoor, maar ergens in een steegje in het grauwste gedeelte van Londen zit de MI5-afdeling Slough House. De geheimagenten die dagelijks de klemmende, onopvallende, ijzeren deur van deze afdeling doorgaan behoren niet tot de top van het agentschap, maar de absolute bodem. Slough House is het afvoerputje van MI5, dat tot overmaat van ramp ook nog wordt gerund door de hork Jackson Lamb, fantastisch gespeeld door Gary Oldman. Een slimme, heerlijk originele en spannende spionnenserie met een fijn humoristisch randje.
Lees ook: 'Slow Horses is een onweerstaanbare spionnenserie'
The Super Models
Ze sierden de covers van de modebladen, liepen iedere catwalk en George Michael vereeuwigde ze in zijn iconische videoclip voor Freedom: Christy Turlington, Cindy Crawford, Linda Evangelista en Naomi Campbell, ofwel de ‘supermodellen’. Deze interessante documentaireserie laat de vier vrouwen zelf vertellen hoe ze gezamenlijk de invloedrijkste modellen van de mode-industrie werden en hoe het ze sinds hun hoogtijdagen in de jaren ’90 is vergaan. Een energieke, nostalgische en mooie reeks – aan geweldig archiefbeeld immers geen gebrek – al blijft het geheel soms iets te veel aan de oppervlakte.
Ted Lasso
Een rancuneuze clubeigenaar stelt een American football-coach aan om de dolende Britse voetbalclub van haar ex-man ten gronde te richten. Deze Ted Lasso - type Mr. Nice Guy uit Kansas - weet niets van voetbal, en wordt al snel afgemaakt door pers, publiek en spelersgroep. Maar uiteindelijk lijkt niemand bestand tegen de eindeloze, bijna onmenselijke goedheid van Lasso. Acteur Jason Sudeikis was niet eerder zo goed als in de titelrol, en de niet zo subtiele cultuurverschillen komen verrassend leuk uit de verf in deze hartverwarmende popcorncomedy.
Lees ook: 'Zal de meest sceptische kijker met een glimlach op de bank achterlaten'