De documentaire I Am Andrew Tate vertelt het levensverhaal van misogyne influencer Andrew Tate en laat zien hoe de samenleving worstelt met Tate’s groeiende populariteit onder jongens.

Ooit claimde Tate in een talkshow: ‘ik ben dol op vrouwen, en heb nog nooit een negatieve interactie met een vrouw gehad’. Niets is natuurlijk minder waar. De makers van de documentaire zouden Tate een tijdje gaan volgen, maar dat ging niet door omdat Tate door de Roemeense politie gearresteerd werd op verdenking van georganiseerde mensenhandel en verkrachting. Daarom bestaat I Am Tate grotendeels uit video’s afkomstig van sociale media, waarin Tate de kijker probeert te indoctrineren met zijn seksistische wereldbeeld en manieren opsomt om vrouwen te manipuleren.  Daarnaast geeft hij adviezen over fitness en geld verdienen. Waardevoller in de documentaire zijn de interviews met voormalig medewerkers en de getuigenissen van vrouwen die beweren verkracht en mishandeld te zijn door Tate.  

In de documentaire komen jongens uit de Verenigde Staten aan het woord over waarom ze Tate bewonderen. ‘Ik heb het gevoel dat de maatschappij mannen neerknuppelt en zwakker maakt,’ zegt Zack uit Arizona, ‘en mannen vertelt dat ze geen man mogen zijn.’ Tate doet juist het tegendeel, vinden deze jongens: hij rijdt rond in een Bugatti en vertelt mannen hoe ze nog wel een ‘echte man’ kunnen zijn, in deze tijden waarin, zoals Tate zegt, ‘vrouwen constant over mannen klagen.’ Ook Kevin uit Florida is een fan. ‘Hij geeft mannen een soort peptalk,’ aldus Kevin. Schokkend is te zien hoe groot Tates populariteit is. Zijn filmpjes zijn alleen al op Tik Tok bijna 12 miljard keer bekeken, terwijl Tate niet eens een eigen Tik Tok-account heeft.

Een docente vertelde op een sociaal media platform met grote bezorgdheid dat jongens in haar klas in de ban zijn van Tate. Er volgden honderden instemmende reacties van docenten overal ter wereld. Jongens van 11 of nog jonger zien hem als een vaderfiguur en kennen zijn beroemdste quotes uit hun hoofd. De grote vraag is: wat te doen tegen Tates gigantische invloed?

Op sommige scholen gaan docenten al in aparte sessies in gesprek met leerlingen over Tate, in de hoop een kritische reflectie op zijn ideeën aan te zwengelen. Tate’s accounts op zowel X, Instagram en YouTube zijn inmiddels verwijderd. Maar helaas heeft de influencer dat feit alweer in zijn voordeel aan weten te wenden, dat hij van platforms is afgekukeld, zegt Tate, is het ultieme bewijs dat we in een ‘matrix’ leven waarin je niet langer man mag zijn.

I Am Andrew Tate

vrijdag 9 februari

NPO 3 21.00-22.30

de nieuwste documentairetips in je mailbox?