Er staat een koe in de woestijn. Dit klinkt misschien als een dystopische carnavalskraker, maar het is simpelweg de bizarre realiteit. Al Rawabi is het grootste melkveebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten. Op slechts een halfuurtje rijden van het centrum van Dubai worden hier meer dan 16.000 Nederlandse melkkoeien gehouden. Midden in de woestijn, waar het tot wel 52 graden Celsius kan worden. De boerderij is een van de locaties die makers Kadir van Lohuizen en Doke Romeijn aandoen in deze vierde en laatste aflevering van documentaireserie Food for Thought (VPRO), over de Verenigde Arabisch Emiraten en Saoedi-Arabië.
‘Dit type koe is niet bestand tegen ons klimaat,’ zegt een medewerker van Al Rawabi’s Farm Team in de aflevering. ‘Ze kunnen de hitte niet verdragen,’ vervolgt hij opgewekt. ‘Simpel gezegd: ze gaan er dood aan.’
En dus installeerde Al Rawabi, onder toeziend oog van Nederlandse experts, sproeisystemen en ventilatoren aan de plafonds van hun stallen. Zo blijven de koeien lekker koel in de zinderend hete woestijn. Dat kost het bedrijf ongeveer twee miljoen liter aan water, maar levert wel ruim driehonderdduizend liter melk op. Daar wordt onder meer ‘Creamy Nutritious Yoghurt’, bananenmelk en speciale vitamine-D-melk van gemaakt, zo valt te lezen op hun website. ‘En proteïnemelk,’ zegt een woordvoerder. ‘Voor bodybuilders.’
Het melkveebedrijf is 120 hectare groot en open voor publiek: schoolklassen en gezinnen zijn er welkom voor een historische rondleiding en om de pasgeboren kalfjes te komen bekijken. Er is ook een ‘moo-seum’, waar de muren zwart-wit gevlekt zijn en kinderen kunnen poseren voor Al Rawabi’s bedrijfslogo.
Dat Van Lohuizen met zijn documentaireserie niet aan vingerwijzen wil doen, vertelde hij enkele weken geleden al aan de VPRO Gids. Zoals de titel ook doet vermoeden laat Food for Thought het oordeel aan de kijker over: show, don’t tell. In de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook in buurland Saoedi-Arabië, groeit de bevolking hard. Tegelijkertijd kampen beide landen met een gigantisch zoetwatertekort en een gebrek aan vruchtbare landbouwgrond. Dat ze zich dus in de gekste bochten wringen om desondanks zelfvoorzienend te worden, kun je ze misschien niet helemaal kwalijk nemen. Zelfs niet als ze dat doen met Nederlandse Holstein-Friesian-koeien in stallen met airconditioning.
‘In de Verenigde Arabische Emiraten geloven we dat niets onmogelijk is,’ zegt een woordvoerder van een kamelenboerderij in de buurt van Dubai. ‘Of het nou klimaatverandering is, ons watertekort of ons weer: wij zullen alle uitdagingen overwinnen.’