Netflixserie Break Point is terug met een tweede seizoen waarin toptennissers huilend, vloekend, zwetend en zegevierend te zien zijn. Maar verwacht geen kritische blik op de tennissers in deze gelikte serie.

Het was een nogal opzienbarend statement van Netflix UK: ‘To clarify: this is purely a coincidence.’ Netflix voelde zich genoodzaakt officieel te verklaren dat het gewoon stom toeval was dat de hoofdrolspelers uit hun tennisdocumentaire Break Point er bitter weinig van bakten op de Australian Open 2023. Er was dus geen sprake van een vloek. Die vermeende vloek verspreidde zich razendsnel over sociale media, om vervolgens over te springen naar de perszaal waar Maria Sakkari door journalisten werd gevraagd of ze geloofde in ‘The Netflix curse’.

Sakkari, een van de spelers die in het eerste seizoen van Break Point werd gevolgd, ging vroeg onderuit bij de Australian Open, evenals Matteo Berrettini, Ons Jabeur, Taylor Fritz, Casper Ruud en Félix Auger-Aliassime. Nick Kyrgios, Ajla Tomljanović en Paula Badosa waren al voor de start van het toernooi afgehaakt wegens blessures.

‘Een slagveld’, ‘een bloedbad’; de media, al dan niet sociaal, genoten van de Netlixvloek. Maar nu, in de eerste aflevering van het tweede seizoen, slaan de makers terug met ‘The Curse’. In een gelikte montage met opzwepende muziek worden alle tweets en memes aan elkaar geplakt, waarna we de strijders een voor een zien sneuvelen. De enige die niet in het Australische stof bijt is Aryna Sabalenka.

Zij vormt het stralende middelpunt van deze aflevering, waarin geen plaats is voor politieke gevoeligheden. Sabalenka komt uit Belarus en heeft zich de afgelopen twee jaar tijdens persconferenties voortdurend moeten verdedigen tegen het feit dat haar president een trouwe bondgenoot is van Poetin. Op Roland Garros besloot ze zelfs de verplichte persconferentie over te slaan omdat ze het niet over politiek maar over tennis wilde hebben. De makers van Break Point vonden dat kennelijk geen bezwaar, want ze refereren nergens aan de kwestie, zoals ze ook de aantijgingen tegen Alexander Zverev onbesproken laten.

Over hem gaat de vierde aflevering van het nieuwe seizoen. Elke tennisliefhebber herinnert zich de afschuwelijke beelden van de halve finale van Roland Garros op 3 juni 2022. Zverev stond ijzersterk te spelen tegen Nadal toen hij zijn enkelbanden scheurde. Zijn gekerm bezorgde elke toeschouwer koude rillingen. Break Point volgde hem in zijn terugkeer naar de top, maar liet de rechtszaken die tegen hem lopen buiten beschouwing. Zverev is door diverse ex-vriendinnen aangeklaagd wegens mishandeling. Hij kon zich geen betere PR wensen dan deze Break Point-aflevering, waarin niet alleen zijn nieuwe vriendin prominent aanwezig is, maar ook zijn liefdadigheidsstichting voor diabetespatiënten braaf in de schijnwerpers wordt gezet.

Verwacht van Break Point dus geen kritische, onafhankelijke blik op deze tennishelden. Er wordt gefilmd hoe ze rackets kapotslaan, huilend hun moeder bellen en hun coach uitkafferen, maar hun gedragingen in de echte wereld, die blijven zorgvuldig buiten beeld.

Break Point

Het tweede seizoen van Break Point is te zien op Netflix.

de nieuwste documentairetips in je mailbox?