Michiel van de Weerthof is een podcastmaker met een unieke eigen stijl. Zijn werk kenmerkt zich door onconventionele onderwerpkeuzes, creatief sound design en een overvloed aan audiograpjes. Hij bereikte een bescheiden cultstatus met Geel, een podcast over de kleur geel. Daarin onderzoekt hij vragen als ‘hoe smaakt geel?’ en ‘waar komt de Zoetermeerse straatnaam Marsgeel vandaan?’ In 2022 maakte hij samen met zijn partner Lot Broos de serie Lagelieder voor KRO-NCRV/NPO Radio 5, een ‘muzikaal reisverhaal’ langs volksmuziek.
In die periode liepen ze allebei corona op en hielden daar long covid aan over. Nu moet Van de Weerthof zijn leven – en zichzelf – opnieuw vorm zien te geven. ‘Wat long covid met je doet is: je snapt jezelf niet meer,’ zegt hij. ‘Je identiteit is niet langer een kloppend verhaal, maar een stapel wapperende A4’tjes in de wind.’
Over die zoektocht maakte hij de DOCS-aflevering Kapotgeel, die ondanks zijn wapperende identiteit klinkt als vintage Geel. ‘Bij berichten over long covid zie je standaard een foto van iemand die treurig uit het raam staart. Daar wilde ik iets tegenin brengen en tegelijk probeer ik mezelf beter te begrijpen. Dus ging ik op zoek naar een taal om ook de gezonde mens te bereiken en zo in gesprek te kunnen blijven. Ik ben gewoon die lijpe verhalenverteller, dus dit is mijn manier.’
Die taal vond hij op een vertrouwde plek, bij de kleur geel. Iedereen die weleens in het bedrijfsleven heeft gewerkt kent de DISC-methode, waarin de mensheid wordt ingedeeld in vier kleuren, die allemaal bepaalde karaktereigenschappen hebben. Het mag geen wonder heten dat Van de Weerthof het beste past in het vakje van de kleur geel: ‘Een geel persoon is energiek, enthousiast, associatief, creatief, praat graag en heeft behoefte aan bevestiging. Maar dat gaat totaal niet samen met long covid, waarbij ik als een soort boekhouder met mijn energie moet omgaan.’ In de podcast maakt Van de Weerthof een reis langs mensen die vertegenwoordigers zijn van de andere kleuren in het spectrum, zijn ergotherapeut en de gemeente Sliedrecht. Het woord long covid komt er niet in voor; het wordt elke keer ‘weggebliept’ door het woord ‘beige’, volgens de maker het tegenovergestelde van geel.
Het moge duidelijk zijn: dit is geen standaard audiodocumentaire over een ziekte of aandoening. Maar er is wel een serieuze ondertoon: ‘Er zijn schattingen dat misschien wel een miljoen Nederlanders te maken krijgen met een vorm van long covid,’ zegt de podcastmaker. ‘En elke keer dat je besmet raakt, heb je opnieuw tien tot twintig procent kans dat je het krijgt.’ Daar zullen we iets mee moeten, welke kleur je er ook aan verbindt.