Het ene na het andere tienermeisje in een Amerikaanse stadje kreeg last van heftige tics. Podcastmaker Dan Taberski onderzoekt de mysterieuze aandoening.

De setting: LeRoy, een typisch slaperig Amerikaans stadje in het noorden van de staat New York, waar nooit iets gebeurt. Maar op een dag begint een tienermeisje zich ineens vreemd te gedragen. Ze trekt met haar hoofd en stoot rare geluiden uit. Kort daarna beleeft een vriendin van haar dezelfde symptomen, even later begint een ander meisje. Het zijn cheerleaders, softbalsters, leden van de drumband. De geluiden en tics lijken verdacht veel op elkaar. Nemen deze meiden het rare gedrag van elkaar over, om aandacht te trekken? Dat denken veel mensen op LeRoy Junior-Senior High School. Totdat ze zelf de klachten krijgen, of hun dochters of vriendinnen. Het duurt niet lang of busjes van nieuwsorganisaties rijden het slaperige stadje binnen, tieners en hun ouders zitten in talkshows om hun verhaal te doen en bij het gemeentebestuur en de school wordt op hoge poten een verklaring geëist. 

De mysterieuze aandoening hield LeRoy in zijn greep in 2011. Meer dan een decennium later gaat podcastmaker Dan Taberski, die uit dezelfde contreien komt, naar het stadje om uit te zoeken wat er aan de hand was. Het klinkt als een vrij standaard sensatiebeluste Amerikaanse podcastserie, maar dat is buiten Taberski gerekend. De podcastmaker heeft sinds 2017 een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Het begon met Missing Richard Simmons, waarin hij op zoek ging naar de fitnessgoeroe die uit de openbaarheid was verdwenen. Vervolgens onderzocht hij de millenniumbug, de tv-serie COPS en misstanden bij de Amerikaanse marine. Zijn beste serie tot nu toe was 9/12, over de nasleep van de aanslagen van 11 september. Taberski’s sterke punten zijn ten eerste zijn teksten, vol scherpe observaties en droge humor, schijnbaar achteloos verteld. Daarnaast is hij een betrokken maar ook onverschrokken interviewer. Ondanks zijn duidelijke eigen stijl en stem, geeft hij de luisteraar ook ruimte om zelf na te denken over het verhaal wat hij vertelt.  

Dat alles komt perfect samen in het verhaal van de tienermeisjes in LeRoy. Want hoewel hun symptomen echt waren en niet gespeeld, waren er geen lichamelijke oorzaken te vinden. Daarom werd de diagnose ‘conversiestoornis’ gesteld, een officiële aandoening voor lichamelijke klachten als gevolg van trauma of stress. De inwoners van LeRoy klonk dit echter in de oren als ‘massahysterie’. Zij gingen op zoek naar externe factoren en wezen naar gifstoffen die in de bodem terechtgekomen waren na een treinongeluk.   

De mechanismen die in werking treden als een mysterieuze ziekte een groep jonge meisjes treft, de media, de gezondheidszorg, onze eigen vooroordelen, alles komt voorbij in deze aanstekelijke zevendelige podcastreeks.  

de podcastgids in je mailbox?