Podcastmaker Lotte van Gaalen legde de laatste zomer van een moeder en dochter vast in een vierdelige podcastserie.

Podcastmaker Lotte van Gaalen (De man met de rammelaars) kreeg twee zomers geleden een bijzonder verzoek. Een kennis van haar had net te horen gekregen dat haar moeder ongeneeslijk ziek was en ze wilde dat proces graag in audio vastleggen. Van Gaalen maakt wel vaker werk in opdracht, maar na het luisteren van de eerste opnames besefte ze al snel dat dit project een groter publiek verdiende. En nu is er deze zomer dan De laatste zomer: een intieme vierdelige serie over doodgaan, maar vooral over een complexe moeder-dochterrelatie.

Dertiger Joy maakt vanaf de diagnose alvleesklierkanker zo veel mogelijk opnames van haar en haar moeder Tammy. Die stemt volledig in met de podcast en hoeft zelfs niet te weten wanneer de recorder aan staat. Daardoor zijn er intieme momenten vastgelegd die je bijna nooit van andere mensen hoort: kleine gesprekjes, knuffels, koosnaampjes, maar ook de naderende dood, die moeilijk te verkroppen is.

In haar studeerkamer luistert Van Gaalen de opnames terug. Ondanks dat ze zelf is uitgenodigd, voelt het soms bijna ongepast dat ze zo dichtbij mag komen. Daarnaast is ze een welkome tussenpersoon tussen Joy en Tammy en de luisteraar. Want al snel hoort ze in de geluidsopnames aanwijzingen dat de relatie tussen Joy en Tammy heel anders is dan de relatie die ze zelf met haar moeder heeft. Ze gaan ontzettend liefdevol met elkaar om, maar soms lijkt het alsof Joy de moeder is en Tammy het kind. Van Gaalen begrijpt uit de opnames dat ze een tijdje weinig contact hebben gehad, en komt steeds meer te weten over die Molly waar ze het steeds over hebben. In interviews met moeder en dochter probeert de podcastmaker in voorzichtige bewoordingen te toetsen of haar interpretatie van wat ze in de opnames gehoord heeft, klopt.

Met het verstrijken van de zomermaanden gaat het snel bergafwaarts met de gezondheid van Tammy. We weten allemaal hoe dit af gaat lopen, maar doorluisteren is onvermijdelijk omdat je als luisteraar de puzzelstukjes ook wilt blijven leggen. Het verhaal is verdrietig, pijnlijk en soms bijna te persoonlijk, maar het is Van Gaalen gelukt om de juiste toon te treffen. Na het luisteren hebben we Joy en Tammy van heel dichtbij leren kennen, en zijn we blij dat ze ondanks alles zo’n mooie en eerlijke laatste zomer hebben beleefd.

de podcastgids in je mailbox?