Wat leidde tot de dood van de populaire Curaçaose politicus Helmin Wiels? Natasja Gibbs probeert erachter te komen in de podcast 'Wiels de moordzaak'.

Op zondag 5 mei 2013 werd op het Curaçaose strand Marie Pampoen op klaarlichte dag een moord gepleegd. De populaire politicus Helmin Wiels werd er doorzeefd met kogels en stierf ter plekke. Ongeveer een halfjaar eerder had hij met zijn partij Pueblo Soberano de verkiezingen gewonnen. Wiels was een opvallende verschijning op het politieke toneel en had veel volgelingen, maar ook veel vijanden. Hij was een radicale socialist, een felle voorstander van onafhankelijkheid van Curaçao en een strijder tegen corruptie.

Voor de moord op Wiels zijn drie mensen veroordeeld. Elvis 'Monster' Kuwas was de huurmoordenaar die de trekker overhaalde. Zijn twee handlangers vonden de dood voordat ze berecht konden worden: een van hen werd vermoord en de ander pleegde zelfmoord in de gevangenis. Burney ‘Nini’ Fonseca was de schakel tussen de uitvoerder en de opdrachtgever en kreeg 26 jaar voor zijn betrokkenheid bij de moord. En als ‘intellectuele dader’ werd oud-minister George Jamaloodin in 2019 veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf. Maar die laatste beweert onschuldig te zijn, en een sluitend motief voor de moord is nooit gevonden. Veel mensen, onder wie de familie van Wiels, vermoeden dat er ook nog andere  mensen achter de moord zitten.

De zaak houdt het eiland nog steeds in zijn greep. Dat was voor journalist Natasja Gibbs de aanleiding om naar Curaçao te gaan en de zaak tegen het licht te houden. Gibbs groeide op in Nederland, maar begon haar carrière op Curaçao, waar ze werkte voor lokale media en de Wereldomroep. Nu is ze bekend van onder meer Op1 en De Nieuws BV.

Voor wie veel truecrimepodcasts van wisselende kwaliteit heeft beluisterd, zal het een verademing zijn om te horen hoe een doorgewinterde journalist als Gibbs een misdaadzaak aanpakt: grondig, vasthoudend en onverschrokken. Ze spreekt in de podcast met familie van Wiels, collega-journalisten en betrokkenen op het eiland, maar haar grootste prestatie is dat het haar lukt een interview te regelen met Jamaloodin in de gevangenis. Daar blijkt haar kwaliteit als interviewer en de vele vlieguren die ze als radiopresentator achter de rug heeft: ze weet alles uit het gesprek te halen wat erin zit.

Toch komen er, net als bij die vele andere truecrimepodcasts, geen echt nieuwe feiten naar boven. Wat Wiels de moordzaak wél biedt, is meer inzicht in de politiek en maatschappij van Curaçao en een glansrol voor Natasja Gibbs als journalist en verhalenverteller.

de podcastgids in je mailbox?