Vier podcasttips: van het heelal tot Mayfair
Murder in Mayfair
Engels - misdaad
Na een nachtje stappen in een dure Londense nachtclub, komt de 23-jarige Noorse student Martine niet thuis. Haar lichaam wordt gevonden in de kelder van miljonairszoon Farouk Abdulhak met wie ze die avond op stap was en die dan al veilig in het vliegtuig naar zijn geboorteland Jemen zit. Vijftien jaar later legt zijn landgenoot, Nawal Al-Maghafi, contact met Farouk zonder te vertellen dat ze voor de BBC werkt. In de podcast Murder in Mayfair probeert ze hem tot een bekentenis te bewegen.
Overleven in het heelal
Nederlands - wetenschap
Zijn we alleen in het universum? Een vraag die journalist Ewout Lowie op de basisschool al probeerde te beantwoorden in een werkstuk over aliens. Inmiddels heeft de wetenschap enorme sprongen gemaakt, weten we dat in het multiversum miljarden sterrenstelsels zijn, en is de kans op buitenaards leven alleen maar toegenomen. Voor Lowie een prima reden om zijn werkstuk te vervolgen in podcastvorm.
In Over leven in het heelal spreekt hij Nederlandse astronomen over alle nieuwe ontwikkelingen op sterrenkundig gebied. Onder welke voorwaarden kan buitenaards leven ontstaan? Hoe groot is de kans dat we een aliensignalen gaan vangen op onze ether? Het klinkt alsof je naar een puur wetenschappelijke podcast gaat luisteren met allerlei moeilijke feiten over, bijvoorbeeld, de invloed van lichtkracht op het vinden van exoplaneten. Dat is min of meer ook zo. Maar Lowies bevlogenheid en eenvoudige vragen, de vrolijke uitstapjes (hij spreekt de Nederlandse vrouw wier stem te horen is op de allereerste geluidsopname die NASA naar de ruimte heeft verstuurd) en dolenthousiaste wetenschappers die te gast zijn zorgen dat deze complexe zoektocht juist hartstikke leuk en licht verteerbaar is.
De muze is moe
Nederlands - cultuur
Een muze is een inspiratiebron voor een kunstenaar; een eervolle maar wel vrij passieve rol. Veel vrouwen die bekendstaan als muzen waren veel meer dan dat. In de nieuwe podcast De muze is moe van Avrotros analyseert maker Marieke van der Veer het fenomeen muze en portretteert ze een aantal beroemde muzen uit de beeldende kunst, zoals Misia Sert, Camille Claudel en Mathilde Willink. Hoewel de podcast vrij traditioneel is opgebouwd en vooral op interviewmateriaal met experts en biografen is gebaseerd, komen de onderbelichte vrouwen uit de kunstgeschiedenis wel mooi tot leven.
Filthy Ritual
Engels - oplichters
De chique Londense wijk Hampstead vormde het werkterrein van Juliette D’Souza, een spirituele oplichter die haar klanten wist te overtuigen van haar bovennatuurlijke gaven. Dat deed ze onder meer door een van hen, de excentrieke osteopaat Keith, mee te nemen naar de Surinaamse jungle voor een ontmoeting met een sjamaan. Dit zijn maar een paar van de verrukkelijke ingrediënten van de podcast Filthy Ritual, waarin het verhaal over deze uitgekookte dame smakelijk en met veel Britse humor wordt opgedist.