Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van spionage tot drillrap

De restaurantmoord

Nederlands – true crime

In 1993 werd in Breda een 57-jarige vrouw dood aangetroffen gevonden in het Chinese restaurant van haar zoon. In de buurt stond ze bekend als ‘oma Mok’, een lieve, zachtaardige vrouw. De politie verklaarde de moord binnen twee maanden als opgelost. Er werden zes mensen voor veroordeeld, maar zij bleven altijd ontkennen. Momenteel is er over de zaak een vierdelige documentaireserie met gedramatiseerde scènes te zien bij de KRO-NCRV. In aansluiting daarop verschijnt er een gelijknamige podcast. Die is gebaseerd op dezelfde research en interviews, dus vooral geschikt voor mensen die liever willen luisteren dan kijken.

Operatie Henriëtte

Nederlands – persoonlijke verhalen

Henriëtte is 63 jaar, woont in een dorp in West-Brabant en leeft sinds een paar jaar als vrouw. Het komende jaar wordt spannend voor haar: er staan een paar ingrijpende behandelingen op het programma om haar transitie te voltooien. Hélène Schenk en Pieter van den Akker zijn twee journalisten van BN De Stem die duidelijk nog niet zo veel met transgender personen te maken hebben gehad. Ze volgen haar in deze podcast in real time: wanneer er belangrijke ontwikkelingen zijn, komt er een nieuwe aflevering. In de eerste aflevering maken we kennis met Henriëtte en vertelt ze dat ze besloot om haar verhaal te delen omdat ze zich zorgen maakt over de positie van transgender personen in onze maatschappij. Ze blijkt een heel gewone, maar ook dappere vrouw, die goed duidelijk kan maken dat haar proces geen keuze is, maar bittere noodzaak.

Schaduwoorlog

Nederlands – journalistiek

Volkskrant-journalist Huib Modderkolk is gespecialiseerd in onzichtbare oorlogen, die uitgevochten worden door middel van sabotage, spionage en cyberaanvallen. Hij schreef hier al een aantal succesvolle boeken over, en nu is er ook een podcast. Hierin bespreekt hij met adjunct-hoofdredacteur Annieke Kranenberg zogeheten hybride oorlogsvoering, die zowel in de fysieke als in de digitale wereld plaatsvindt. De toon is niet per se alarmistisch, het onderwerp is al serieus genoeg. De materie is vaak behoorlijk ingewikkeld, maar de twee journalisten benadrukken voortdurend wat deze schimmige toestanden precies voor ons burgers betekenen.

Het drillrap dossier

Nederlands – true crime

In 2021 werd Nederland opgeschrikt door een reeks gewelddadige steekincidenten onder jongeren, waarbij vaak een link werd gelegd met de opkomende drillrapscene – een muziekgenre dat bekendstaat om de verwijzingen naar geweld en criminaliteit. Journalisten Monica Lam (ANP) en Karlijn Saris (NRC) doken namens Omroep West in de wereld achter de muziek en onderzochten de cultuur rondom deze muziekstroming. Hoewel het geluid van de podcast wat hol klinkt en een de stemmen soms onnatuurlijk, is het een heldere podcast vol gesprekken met experts en jongeren uit de scene.

de podcastgids in je mailbox?