Deze week tippen wij deze vier podcasts.
Rot Fruit
Nederlands – persoonlijke verhalen
In 2019 raakte een fruitbedrijf in het Gelderse Hedel verwikkeld in een bizarre afpersingszaak, de grootste in de Nederlandse geschiedenis. Nadat medewerkers een lading drugs tussen het fruit vinden doet een afperser net of de drugs van hem is, en hij het geld terug wil. Ook als de politie zich ermee gaat bemoeien laat hij niet los, en twee jaar lang is de Bommelerwaard in de greep van bedreigingen, beschietingen en vuurwerkbommen. Om de dader te stoppen, zet de politie een riskante undercoveroperatie op die grote gevolgen heeft voor het verloop van de zaak. Misdaadjournalist Yelle Tieleman (Follow the money) schreef een boek en maakte een podcast over deze zaak. Misschien denk je in eerste instantie: wat kan het wel en wee van een fruithandel mij schelen, maar daar ben je snel vanaf als je de schokkende wendingen in het verhaal hoort.
Bram de podcast
Nederlands – persoonlijke verhalen
Acteur Daniel Cornelissen is de kleinzoon van Brammetje Cox uit Eindhoven, die na een veelbewogen leven in 1998 overleed. Bram was een alleenstaande moeder van vier kinderen en was daarnaast een eigenzinnige vrouwelijke kunstenaar in een tijd waarin dat nog minder vanzelfsprekend was dan nu. Wie zijn opa was, is altijd een mysterie gebleven. Samen met zijn theatercollega Karlijn Kistemaker onderzoekt Daniel wie zijn grootmoeder eigenlijk was, en wie zijn grootvader zou kunnen zijn.
Podcastmaker Serin Utlu vertelt het verhaal en vlecht er mooi haar eigen ervaringen met het moederschap doorheen, wat geen moment geforceerd aandoet. Bram laat weer eens zien dat theatermakers dankzij hun verhalende kwaliteiten vaak ook goede podcastmakers zijn. Het sound design is mooi en de podcast bestaat uit vier behapbare afleveringen, die zelfs tot een echte ontknoping leiden.
Magnificent jerk
Amerikaans – persoonlijke verhalen
Maya Lin Sugarman kent haar oom Galen als een wat bedeesd iemand die vooral achter zijn laptop zat en ondanks zijn suikerziekte te veel snoepte. Na zijn dood vindt ze een doos vol met papieren, waardoor ze ontdekt wat voor heftig leven hij eigenlijk heeft gehad. Hij zat bij een Chinees-Amerikaanse bende in San Francisco, was een pooier, zat een tijdje in de gevangenis en was verslaafd aan drugs.
Later gooide hij zijn leven om en speelde hij vaak de gangster in Hollywoodfilms. Ook schreef hij een scenario gebaseerd op zijn eigen leven, dat ook echt verfilmd blijkt te zijn, alleen dan als ongeveer de slechtste B-film aller tijden.
Zijn nichtje onderzoekt het hele verhaal in een meeslepende podcast, waarin ook veel stukjes nagespeeld zijn, zodat je soms niet zeker weet wat nou fictie is en wat werkelijkheid
World of Secrets: The Abercrombie Guys
Brits - misbruik
Over Mike Jeffries, de CEO van de in de jaren 2000 immens populaire kledingketen Abercrombie & Fitch, komen de laatste tijd steeds meer onfrisse verhalen naar boven. BBC-journalist Rianna Croxford deed twee jaar onderzoek naar zijn praktijken en maakte er een documentaire en een tiendelige podcastserie over.
Langzaam ontstaat het beeld van een systeem waarin jonge homoseksuele mannen werden gerekruteerd en overgehaald om Jeffries en zijn partner Matthew Smith seksueel te bevredigen; een misselijkmakend spel van geld, macht en seks. Croxford is niet vies van wat sensationele bewoordingen en muziek, maar het journalistieke werk is degelijk en de onthulling van de zoveelste rijke machtswellusteling is compleet.