Op de achterbank, voor het slapen gaan of tijdens het tekenen: ook voor kinderen zijn er genoeg momenten waarop het heerlijk podcastluisteren is. In deze lijst tien tips voor kinderen van ongeveer 6 tot 12 jaar, van spannende mysteries tot dierenweetjes en lekker griezelen.

Onmisbare uitvindingen

Deze podcast van Het Klokhuis behandelt hele gewone, maar toch onmisbare uitvindingen uit ons dagelijks leven, zoals de wc, de bril of school. Presentator Geerke Catshoek laat muzikant Bart Rijnink aan het begin van elke aflevering raden waar ze het over gaan hebben. Vervolgens begint een levendige en licht hysterische reis langs allerlei leuke feitjes, die worden gebracht door middel van allerlei gekke scènes, liedjes en typetjes. Er zit duidelijk veel plezier in deze podcast, en veel werk. Daarom verschijnt er maar af en toe een nieuwe aflevering, maar gelukkig zijn de onderwerpen tijdloos.

Sterrins dierenencyclopedie

Ecoloog en reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge bespreekt in deze podcast in elke aflevering een ander dier met schrijver en theatermaker Mark Haayema. Ze nemen de leefwijze en het gedrag door van schepsels van de radslagspin tot de wombat. Het leuke van Smalbrugge – naast haar kennis, enthousiasme en Twentse accent – is dat ze het altijd opneemt voor de minder knuffelbare dieren, zoals de mug en de steur. Elk beest heeft zijn functie op de wereld en moet beschermd worden, en dat wordt luisteraars van deze podcast op een vrolijke manier bijgebracht.

Toen was ik 12

‘Soms ben je, zonder dat je het weet, onderdeel van een grote gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis,’ is de slimme premisse van deze podcast van Willem Wever. Mensen die als kind een belangwekkende gebeurten is hebben meegemaakt, vertellen hun verhaal. Dat gaat van verraden in de Tweede Wereldoorlog tot een solo in de eerste Kinderen voor Kinderen. De jeugdherinneringen vormen een nieuw perspectief op de geschiedenis. Mede dankzij de fijne voice over van Stefan Stasse is dit een serie die zowel persoonlijk als leerzaam is.

Sara’s mysteries

Misschien wel de allerbekendste en meest geliefde kinderpodcast, die inmddels uitgebreid is met een theatervoorstelling en een boek. Hij is gemaakt voor kinderen in de basisschoolleeftijd, maar ook voor ouders echt leuk om te luisteren. Theatermaker Sara de Monchy probeert samen met kinderen mysteries op te lossen die ze zelf aandragen. Ze gaat mee in hun belevingswereld en zo beleven ze samen een spannend avontuur. Zo gaat Jules op zoek naar een lynx die in haar dorp gezien zou zijn. Lopen kinderen en katten echt gevaar, of is dit een gevalletje fake news?

En ze noemden me… Dientje!

Deze podcast wil het slavernijverleden invoelbaar maken voor luisteraars vanaf tien jaar. En ze noemden me… Dientje! vertelt het fictieve maar op uitgebreid archiefonderzoek gebaseerde verhaal van een slaafgemaakt meisje uit Demerara, een voormalige kolonie van Nederland naast Suriname. Ze wordt verkocht, vlucht en komt uiteindelijk terecht bij een vermogend Nederlands echtpaar in Kampen. ’Ntianu Stuger vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Dientje, andere bekende acteurs zoals Rifka Lodeizen en Jaap Spijkers nemen de andere rollen voor hun rekening. Net als veel andere fictiepodcasts doet het wat theatraal aan en hoor je dat het geacteerd is. Maar de podcast slaagt er wel in de geschiedenis tot leven te brengen door het verhaal van één meisje.

Geheim agent Liz

In Geheim agent Liz krijgt de tienjarige Liz geheim-agent-training van haar vader. Hij leert haar nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen. Wanneer haar vader plotseling verdwijnt, is Liz ervan overtuigd dat hij op een geheime missie is. Door middel van tips, die luisteraars (haar lizzards) via Whatsappspraakberichten kunnen insturen, gaat ze op onderzoek uit. Geheim agent Liz is een interactieve podcast met 8D-audio en leert kindern kritisch te zijn, niet alleen in het echt, maar ook online. Het motto van Liz is namelijk: niets is wat het lijkt.

Rocco, Sophia en de Zwarte dood

Tom Hofland en Pascal van Hulst zijn bekend van hun griezelige echte of bijna echte verhalen, zoals De Blankenberge Tapes en Er is iets vreemds gebeurd. Ook deze jeugdpodcast is een beetje creepy, maar vooral zijn ze helemaal losgegaan met sound design en muziek, waar door het echt een feest om naar te luisteren is geworden. 
Rocco, Sophia en de Zwarte Dood is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of acht en gaat over de Deventer journalist Rocco, die teruggeslingerd wordt naar de middeleeuwen en in de pestepidemie terechtkomt.

Spooky Wooky

De grens tussen fantasie en werkelijkheid is in kinderhoofden nog niet zo strikt en de meeste kinderen vinden bovennatuurlijke verschijnselen superinteressant. In de podcast Spooky Wooky, gemaakt door filmmaker Zoeteke Lugthart voor BNNVara, staat elke aflevering een kind centraal dat iets onverklaarbaars of engs heeft meegemaakt. Begeleid door een stem met zwaar Duits accent gaan ze op onderzoek uit. Daaromheen zijn allerlei griezelgeluiden, vieze grappen en liedjes te horen, maar middenin al die gekkigheid wordt het kind wel serieus genomen.

Stokstaartjes

Maker Wendy Bos neemt in deze podcast de belangstelling van kinderen als uitgangspunt om verhalen te vertellen over verschillende thema’s. De podcastmaker heeft een team van ‘stokstaartjes’, oftewel nieuwsgierige kinderen om zich heen die elke aflevering beginnen met een vraag. Vervolgens gaan ze op pad en leggen ze hun vraag neer bij wetenschappers. Er zijn nu drie seizoenen: over dinosaurussen, over de ruimte en over het oude Egypte. Uit ervaring weten we dat deze podcast ook bij meerdere keren luisteren leuk blijft.

Watizzut?

Elke aflevering van deze NTR-podcast interviewt de joviale gastheer Michiel Eijsbouts een voorwerp, dat overigens wel kan praten. Het is de bedoeling dat je thuis mee gaat raden wat de gast in de studio voor ding is. De stemmen van de gasten komen van beroemdheden zoals Vera van Zelm, Merijn Scholten en Plien van Bennekom en af en toe bellen er mensen met suggesties. Deze vrolijke podcast zit vol grappige stemmetjes en muziek en doet het dan ook goed op de achterbank. Wel loop je de kans dat je de jingles niet meer uit je hoofd krijgt. He-he-he-helaas!

de podcastgids in je mailbox?