Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van slow journalism tot maffe kunst
Cement City
Amerikaans – journalistiek
Een groot deel van de Rust Belt van de Verenigde Staten is na het verdwijnen van de zware industrie leeggestroomd en in verval geraakt. Journalist Jeanne Marie Laskas en podcastmaker Erin Anderson besluiten om één stadje te kiezen om te leren wat dit met de gemeenschap doet. Ze kopen voor een prikkie een huis in Donora, Pennsylvania en doen drie jaar lang verslag: slow journalism zoals je het niet vaak meer tegenkomt. Ze maken kennis met de kleurrijke inwoners van het zieltogende plaatsje, wonen eindeloze raadsvergaderingen bij en hopen samen met hun nieuwe buren op betere tijden. De eerste opname van Cement City stamt al uit 2016; pas in 2024 was de montage af. De rijkdom van het materiaal en de mooie teksten zorgen ervoor dat je met plezier tien uur in Donora doorbrengt.
Het Laatste Gesprek
Nederlands – interviews
In Het Laatste Gesprek voert journalist en schrijver Antoinnette Scheulderman (Volkskrant Magazine, LINDA) gesprekken met mensen in de laatste fase van hun leven. De opzet is simpel: geen muziek, geen geluidsfragmenten, alleen een openhartig gesprek. Hoewel de dood onvermijdelijk boven de gesprekken hangt, is er ook ruimte voor hoopvolle momenten, zoals een geïnterviewde die na haar diagnose de liefde vond. De meeste afleveringen draaien om mensen met een kankerdiagnose, maar in de eerste aflevering vertelt de veertigjarige Eliza over haar keuze voor euthanasie vanwege ondraaglijk psychisch lijden. Elk gesprek eindigt met de vraag hoe de geïnterviewde tegen de dood aankijkt. Een ingetogen podcast over het leven, en hoe dat onherroepelijk eindigt.
Maffe meesterwerken
Nederlands – kunst
Paul Rem (1962) is senior conservator van Paleis Het Loo en weet veel over bouwkunst en koningshuizen. Cathelijne Blok (1989) is oprichter van intersectioneel feministisch kunstplatform The TittyMag en is meer thuis in de hedendaagse kunst. Ze vinden elkaar in hun liefde voor kunst en ‘idiote verhalen’. Na Maffe Monarchen is er nu Maffe Meesterwerken. Hier bespreekt het duo elke week het verhaal van een persoon die op een kunstwerk afgebeeld is. Zo gaat een van de eerste afleveringen over het ruiterportret van Catharina de Grote van Vigilius Erikse. Rem vertelt over Catharina’s leven als tsarina van Rusland, maar ook over haar vele minnaars. De informatie is verpakt in een makkelijk te volgen en laagdrempelig gesprek, want de twee kunsthistorici zien hun podcast vooral als entertainment.
Bizar, de podcast
Nederlands – verhalen
De kunst van Marina Abramović, de schipbreuk op Nova Zembla, het maakproces van The Wizard of Oz. Het zijn drie verhalen die op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen hebben, maar één ding delen: ze zijn zo bizar dat ze bijna verzonnen zouden kunnen zijn. En daarom passen ze goed in Bizar, de Podimo-podcast waarin Henrik Slagter (bekend van zijn zus Dionne en hun Moordcast) je in een half uur meeneemt langs een reeks absurde onderwerpen.
De opzet van de podcast is eenvoudig: elke week vertelt Slagter een ongewoon verhaal aan zijn vaste gesprekspartner, zijn moeder. In eerste instantie leek haar aanwezigheid wat overbodig, maar haar verhelderende vragen blijken toch een fijne toevoeging.
Hoewel de podcast niet altijd diep genoeg op de onderwerpen ingaat, biedt hij met meer dan 88 afleveringen – inclusief bizarre specials – voldoende vermaak en verwondering. Ook klassiekers zoals de verdwijning van MH370, de ontsnappingen uit Alcatraz en het Thaise voetbalteam dat vastzat in een grot komen langs.