Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids van playbacken tot presteren
Blame it on the Fame: Milli Vanilli
Amerikaans - muziek
De Duitse producer Frank Farian had het trucje al eerder gedaan met de band Boney M. Farian zong nummers als ‘Daddy Cool’ en ‘Rivers of Babylon’ zelf in en frontman en danser Bobby Farrell playbackte de liedjes. En toch trapt de hele muziekwereld er in de jaren negentig weer in. Farian heeft de hit ‘Girl you know it’s true’ klaarliggen en vindt twee dansers, Fab Morvan en Rob Pilatus, bereid om als playbackend uithangbord voor de band Milli Vanilli te dienen.
Beide worden meegesleurd door het succes en de roem, maar als het bedrog aan het licht komt en ze zelf hun Emmy moeten inleveren is, het pijnlijk om te horen hoe snel Farian afstand neemt en ze aan hun lot overlaat.
Animal
Amerikaans - natuur
Er zijn er genoeg, maar het valt nog helemaal niet mee om een echt goede podcast over dieren te maken. Sam Anderson, redacteur van The New York Times, laat zien hoe het moet in Animal. Na de eerste korte aflevering over zijn teckel Walnut en de ontsnapte hamster Mango, gaat hij in de tweede echt los met een schitterende reportage over jonge papegaaiduikers die gedurende enkele weken per jaar op een IJslands eiland uit de lucht komen vallen en gered moeten worden. Anderson is zo’n geweldige verteller dat je het gevoel hebt dat je erbij bent, daar op die klif.
DRUK: In het hoofd van topteams
Nederlands - sport
In het eerste seizoen van de podcast Druk sprak Erik Dijkstra met topsporters over de spanning die komt kijken bij het presenteren op het hoogste niveau. Voor het tweede seizoen richt hij zich op teamsporters. Want al zou je denken dat je in een team de druk kan verdelen, juist in een groep kun je heel eenzaam zijn.
Dijkstra spreekt met (oud)-topsporters als voetballer Jaap Stam, wielrenster Demi Vollering, hockeyer Maartje Paumen en volleyballer Ron Zwerver. Ze zijn verrassend openhartig over de ontgroeningsrituelen, harde woorden en zelfs pest-acties die in een topteam kunnen voorkomen. Interessant achtergrondmateriaal om te begrijpen wat er op de velden gebeurt in deze sportzomer.
De Joodse stad
Nederlands - geschiedenis
In de achttiende eeuw had Amsterdam de meeste Joodse inwoners wereldwijd. Daar komt ook de bijnaam Mokum vandaan; dat is een Jiddisch woord voor stad. Hoewel onze hoofdstad niet langer de meeste Joodse inwoners telt, is er van de geschiedenis en cultuur van het volk nog veel terug te vinden. De Joodse stad, een podcast gemaakt door Joods Cultureel Kwartier, de Universiteit van Amsterdam en de gemeente Amsterdam, gaat over de Joodse cultuur en inwoners van Amsterdam. Julia van der Krieke, postdoctoraal onderzoeker met een bijzonder fijne stem, spreekt met verschillende experts over de Joods-Amsterdamse buurten Vlooienburg en Uilenburg en de bijhorende cultuur. Dat de podcast niet voelt als een lang college met gastsprekers, is te danken aan de opzwepende muziek van componist Akim Moiseenkov (die in 2024 te zien was in Vrije Geluiden).