Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids van queers tot Beatles

Classical Queers

Vlaams - lhtbiq+

Wanneer je aan queer boegbeelden denkt, komen namen als Freddie Mercury en Elton John waarschijnlijk eerder in je op dan Tsjaikovski of Camille Saint-Saëns. Maar ook de klassieke muziek kent zijn lhbtiq+-helden. Zo was de beroemde componist Tsjaikovski homoseksueel en had zijn collega Jean-Baptiste Lully regelmatig affaires met mannelijke studenten. In de podcast Classical Queers vertelt Johannes Wirix-Speentjes over queer kunstenaars die hun werk als uitlaatklep zagen en leer je over de geschiedenis van lhbtiq+-acceptatie.

Ondanks de titel komen er ook verhalen langs van sterren uit de popcultuur, zoals Judy Garland en Dusty Springfield. Door al die verschillende namen en verhalen kan de podcast soms wat verwarrend zijn, maar al met al is Classical Queers een diverse podcast met een sterke voice-over van Wirix-Speentjes.

Dat smaakt naar Meertens

Nederlands - cultuur

Op het Meertens Instituut in Amsterdam doen wetenschappers onderzoek naar taal en cultuur in Nederland. Dat gaat van carnavalsoutfits tot complottheorieën en het meeste is ontzettend interessant. Daarom hebben ze podcastmakers Michiel van de Weerthof en Lot Broos (Lagelieder) gevraagd om een podcast over ze te maken.

In Dat smaakt naar Meertens behandelen ze vragen die het instituut vaak binnenkrijgt. De eerste aflevering gaat over taalverloedering. Taal verandert namelijk de hele tijd, een veel mensen vinden dat dat een achteruitgang is. Taalvariatiespecialist Stef Grondelaers vertelt onomwonden dat die mensen ‘zeuren’. Maar er is natuurlijk nog veel meer over te zeggen. Van de Weerthof en Broos maakten deze podcast in hun kenmerkende vrolijke stijl, vol gekke liedjes en prikkelende quotes. En inderdaad, dat smaakt naar meer.

Deep Cover: The Nameless Man

Amerikaans - true crime

Wanneer twee rechercheurs in 2004 een zaak onderzoeken waarin Thomas Gibison een potentiële verdachte is, horen ze geruchten dat hij in 1989 een moord zou hebben gepleegd op een zwarte man om zo respect te verdienen van racistische skinheads. Ze gaan de geruchten na en komen terecht bij Craig Peterson, een voormalige vriend van Gibison. In ruil voor immuniteit bekent Peterson dat hij met Gibison de moord had gepleegd.

Jake Halpern, auteur en radiomaker voor onder meer This American Life, vertelt op een respectvolle en kalme manier hoe de twee agenten wel twee moordenaars te pakken hebben, maar geen slachtoffer. De zoektocht naar de man die werd vermoord en het daaropvolgende proces vormen de basis van de zesdelige podcast The Nameless Man.

Poplegendes in de polder: The Beatles

Nederlands - muziek

Zestig jaar geleden zorgden The Beatles voor opschudding in Amsterdam. Ze poseerden op een rondvaartboot voor fotografen terwijl lyrische fans zich op de kade verdrongen. Deze hysterische gebeurtenis was ook meteen de laatste keer dat de band gezamenlijk in Nederland was. In Poplegendes in de polder reconstrueren Beatles-kenners en podcastmakers Jan-Cees ter Brugge, Michel Tjepkema en Wibo Wijksma (ook bekend van De laatste dagen van...) het bezoek van The Beatles aan Nederland. Ze bespreken het optreden in Blokker, de beroemde rondvaart en doen onderzoek naar het vermeende huis van Ringo Starr aan de grachtengordel van Amsterdam. Ooggetuigen en betrokkenen zijn te gast en vertellen over hun persoonlijke ervaringen.

Zeker voor de liefhebber is deze podcast een plezier om naar te luisteren, dankzij het gebruik van archiefmateriaal, de verschillende locaties die aan bod komen en het aanstekelijke enthousiasme van de hosts.

veel gelezen

de podcastgids in je mailbox?